perjantai 20. marraskuuta 2015

Sairaskertomus osa 7: pakkohoito

Saavuttuani suljetulle osastolle yhdessä ilmeettömän mieshoitajan ja isäni kanssa, minut vietiin pieneen kiviseen eristyshuoneeseen, ja hoitaja alkoi penkoa kassiani. Hänen heitellessä tavaroitani ympäriinsä, minä katsoin sellini ainoaa huonekalua: lattiaan kiinniruuvattua metalista sänkyä ja sen ympärillä lojuvia lepositeitä. Ikkunaa koristivat metalliset kalterit. Katon rajassa pyöri kamera, jonka avulla hoitajat kansliassa tarkkailivat, mitä huoneessani tapahtui.

Tarrauduin pelonsekaisin tuntein isääni hiasta: en tulisi selviämään täällä tarkkailun kolmea päivää mitenkään. Tuota lausetta hoin seuraavat päivät vanhemmilleni.

Ensimmäisenä minulle tuotiin ruokaa, jonka söin huoneeseeni väliaikaisesti tuodulla pienellä pöydällä hoitajan istuessa ovella valvomassa. Ruokailuja seurasi tunnin lepo, mikä tarkoitti paikallaan makaamista tietyssä asennossa peiton alla sängyllä. Jos syöminen pitkittyi jostakin syystä yli sovitun ajan, seurasi sitä uusi lepo. Lehtien tai kirjojen lukeminen, musiikin kuuntelu, jopa puhuminen olivat kiellettyjä.

Ruokailu- ja lepotilanteet olivat minulle suunattoman ahdistavia, ja  yritin epätoivoisesti hakea tukea hoitajalta, jotta olisin saanut ajatuksia muualle. Turhaan. Ei ollut hyväksi, että hoitajat keskustelevat potilaiden kanssa. Jäin siis täysin yksin ruokailun tuomien ajatusten, ahdistuksen tunteiden ja yksinäisyyden kanssa.

Osastolla ajateltiin, että koska sairauteni on kova, sitä vastaan täytyy taistella kovin ottein. Käytännössä tämä tarkoitti uhkailua ja pelottelua. Pelkäsin jatkuvasti tekeväni jotakin väärin, kuten istuvani väärässä asennossa. Minua arvosteltiin niin suihkussa käymisestäni kuin perheestäni. Tiuskinnan keskellä yritin pidätellä kyyneliä, sillä ne olivat hoitajille merkki heikkoudestani, ja kyyneleitä seurasivat entisä ilkeämmät kommentit.

Kaikki, mistä hain lohtua osastolla hitaasti kuluvien pitkien tuntejen, päivien ja kuukausien aikana, kiellettiin minulta välittömästi. Minulta vietiin käsityöt, tietokone, musiikki. Minulta vietiin hymy vastassa olevan ihmisen kasvoilta, ja lopulta omiltanikin. Näin minulle tehtiin selväksi, että minulla ei ollut omaa päätäntävaltaa tai vapautta. Samalla minulta riistettin ihmisarvoni ja itsetuntoni rippeet.

Osastolla kaikki sairautta vastaan tarkoitettu julmuus kohdistui minuun. Minulta yritettiin väkivalloin riistää sairaus, mutta samalla minulta riistettiin kaikki muukin.

Ja niin, täysin latistettuna ja maahan poljettuna sairaus vain voimistui, kunnes Mörkö sai minusta täydellisen vallan. Käytin kaiken mahdollisen ajan oireiluuun. Lopulta jouduin nenä-mahaletkuun ja vierihoitoon.

Ainoa asia, jonka vuoksi jaksoin aamulla herätä taas uuteen päivään olivat isovanhempieni tekstiviestit ja siskoni ja äitini lähettämät kortit. Sekä ennen kaikkea illan vierailutunti. Se oli ainoa yhteyteni ulkomaailmaan, sillä ikkunasta en nähnyt ulos ja pihalla en saanut käydä pitkiin aikoihin. Toki myös isäni vierailua osastolla arvosteltiin, mutta sitä en suostunut kuuntelemaan, eikä suostuut onneksi isänikään.

Isäni kävi osastolla minua katsomassa jokaikinen päivä. Vierailu oli se ainoa hetki, jolloin minua kuunneltiin ja  jolloin uskalsin näyttää tunteeni. Silloin sain olla minä ja tuntea, että minusta välitetään. Olin arvokas ja rakastettu. Ja tuon tunteen voimalla minä jaksoin elämäni kahdeksan pisintä kuukautta. Selvisin maanpäälisestä helvetistä, en ehkä hyvin, mutta jotenkin.
 
Isäni vierailut osastolla ovat olleet Suurin rakkauden osoitus, jonka olen kokenut. Ja niin, samalla kun minut lyötiin säpäleiksi, minulle näytettiin keino, jolla vielä kokoaisin itseni ja elämäni taas kasaan.

<3: Ida, kokoonkasattu

Ps. Sairaskertomuksestani tulossa vielä ainakin muutama osa lisää.


18 kommenttia:

  1. Täysin sanaton. Luinko juuri mitä luin?
    Miten on mahdollista - siis miten on m-a-h-d-o-l-l-i-s-t-a, että suomalaisessa julkisessa sairaalassa joutuu tuollaisen kohtelun uhriksi - 2000-luvulla??!! "Osastolla ajateltiin, että koska sairauteni on kova, sitä vastaan täytyy taistella kovin ottein..." Että niinkuin silmä silmästä...? Hoitofilosofiaa joltain aivan toiselta vuosituhannelta... Ainoa "filosofia" taisi olla hengissä pitäminen; toki se perimmäinen lääketieteen tehtävä, mutta kyseisen sairauden kohdalla ainoana toteutettuna filosofiana ja hoitomuotona, saattaakin olla se kaikista kohtalokkain. Viedä loppuviimein nimenomaan siihen pisteeseen, mihin päätyminen kyseisillä julmilla otteilla yritetään hinnalla millä hyvänsä estää. Täysin pöyristyttävää ja käsittämätöntä kaiken keskellä oli, että perhettäsi arvosteltiin. Ei kertakaikkiaan tajua. (Kenties tämä "hoito" poiki joskus myöhemmin jonkinnäköisen valituksen johonkin tahoon...?) Onneksi sait sentään pitää kännykkäsi ja vastaanottaa tekstiviestit, sekä kortit. Ja henkireikäsi - illan vierailutunnin. En hetkeäkään epäile, että isäsi vierailut osastolla olivat ja ovat suurin kokemasi rakkauden osoitus.

    Ja että kaiken julmuuden ja kylmyyden keskellä ihme tapahtui: kohtalo tahtoi toisin.

    Sinä selvisit. Sinä jäit henkiin. Etkä vain selvinnyt ja jäänyt henkiin, vaan valloitit täysin ja kokonaan takaisin elämäsi. Sinun oman elämäsi.
    Rakkaus oli ja on kaikista vahvin.

    Upeaa Elämää Sinulle Ida! ♥
    ...Ja näin hiukan lyhyemmässä perspektiivissä:
    Oikein lämpöistä joulunalusaikaa! :)
    Halaus! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Andrea! Kiitos myötätunnostasi! <3
      Taidamme kumpainenkin tietää sen, kuinka saiasu osaa olla todella julma. Ja kun sairaus on julma, ei sen kohteeksi joutunut tarivitse mielestäni lisää julmuutta hoitotaholta -vaan päinvastoin lempeyttä, jolla ymmärtää arvonsa myös tuon julmuuden keskellä ja keinoja muuttaa tilannetta.
      Mutta kuten toteat, ovat hoitokeinot sitten minkäaisia tahansa, pääasia on, että olen selvinnyt ja saanut Elämäni takaisin. Ja niin saat Sinäkin. <3

      Poista
  2. Valitettavasti jaan näitä kokemuksista. Jälkeenpäin olen pohtinut, kuinka paljon kyse oli hoitopuolen epävarmuudesta. Kun ei tiedetty sairaudesta (mikä esim mulle kerrottiin lähes ensimmäisenä, kun ovet takana lukkiutuivat), ei osattu suhtautua ja sitten tehtiin kuten tehtiin.
    Tärkeintä on, että se on ohi. Se on osa meidän (ja taatusti monen muun) historiaa. Onneksi eilistä ei tarvitse elää uudestaan.<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jen, kun kerroit kokemuksistasi! Ihan varmasti ol kyse nimenomaan juuri tuosta: tietämättömyydestä ja osaamattomuudesta. Ehkä kaikkein vaarallisinta tuosta osaamottomuudesta tekikin se, että minua hoitaneella taholla oli silti erittäin vahva usko omaan kykyynsä hoitaa anokreksiaa ja omiin menetelmiinsä parantaa minut. Menetelmiinsä, jotka eivät välttämättä perustuneet nykyiseen käsitykseen ja tietoon. Ja kun nuo keinot eivät kohdallani toimineet, olin huono potilas ja sain kohtelua, joka sai minut tuntemaan oloni myös huonoksi ihmiseksi.
      Sellaista tunnetta itsestä, sellaista historiaa en soisi kenellekään. Se jättää arvet vielä pitkäksi aikaa, vaikka jo kuuluisi historiaan. Mutta tosiaa, pääasia on kuitenkin, että se on historiaa. Sillä historiastaan ei voi luopua, mutta sen arvista voi toipua, ja voi jatkaa eteenpäin.
      Parempia huomisia Sinulle <3

      Poista
  3. Aivan hirveää, mitä olet joutunut kestämään. Miten tuollaista "hoitomuotoa" voidaan käyttää?? Onneksi se on mennyttä ja toivottavasti olet päässyt tuosta yli, vaikka kauheaa se todella on ollut.

    Osaan kokemuksistasi voin samaistua, sillä jouduin osastolla valvontaan, kun joku potilas oli laittanut liikkeelle huhun, että oksennan ruokani. En siis ole koskaan sairastanut bulimiaa, mutta joku oli kiusallaan sellaista väittänyt hoitajille. Niinpä siis jouduin viikoksi valvontaan klo 7-21 ja jo se oli aivan kauheaa. Se oli todella nöyryyttävää ja vei itsetunnon loputkin rippeet ja kaiken yksityisyyden. Mihinkään ei saanut mennä yksin, ei wc:hen, suihkuun jne. Aina joku hoitaja vieressä tai perässä. Yöt olivat parhaita, kun sain olla omassa rauhassa. Sain levätä, että jaksoin taas seuraavan päivän valvonnan. Onneksi tuo valvonta loppui jo ennen kuin viikko oli kulunut, sillä taisivat huomata, että ei siinä väitteessä ollut mitään perää.
    - Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anne! Kiitos, kun rohkeasti jaat kokemuksiasi! Sitä, miten nöyryyttävä kokemus täydellinen yksityisyyden ja vapauden riisto on, ei varmasti voi ymmärtää kuin toinen saman kokenut. Minusta tuntui, että minulta vietiin samalla ihmisarvo.
      Mutta kuten sanot, onneksi se on mennyttä, ja olen rakentanut ihmisarvoni taas uudestaan, entistä vahvemmaksi. Ja kyllä, nyt voin sanoa pääässeni tuosta yli. Ajan kanssa, tuella ja korvaavilla kokemuksilla. Toivottavasti Sinäkin.

      Poista
  4. Pakkohoito on viimeisin hoitokeino kun potilaan henki on vaarassa tai on itsetuhoinen/sairaudentunnoton. Kauanko tuota jatkui ja millon tapahtui? Olet varmasti ollut niin vaarallisessa kunnossa, että se on ollut ainut keino pitää sinut hengissä. Aivan loistavaa, että perheesi on ollut tukenasi, yksin kukaan ei tuollaista kestäisi. Viimeistään tuossa vaiheessa oppii arvostamaan läheisiään. Olet rohkea kun kerrot tällaiset kokemukset. What doesn´t kill you makes you stronger, eiks vaan? -Minnie

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei minnie ja kiitos ajatuksistasi! :) Olin pakkohoidossa muutamia vuosia sitten, ja suljetulla osastolla tuolloin noin kahdeksan kuukautta.
      Olet oikeassa, että pakkohoito on viimeinen keino. Ja silloin sen tarkoitus tulisi olla nimenomaan tuo: ihmishengen pelastus. Ja joskus, kuten minun tapauksessani tuolloin, se oli aivan välttämätöntä.
      Mutta voiko anoreksiasta pakkoparantaa, voiko anoreksian väkivalloin riistää ihmiseltä ilman potilaan minkäänlaista sitotumista? Akuutin somaattisen tilanteen voi kyllä vastoin tahtoakin (ainakin lyhytaiakaisesti) korjata, jolloin jos kyse on vain fyysisestä hoitamisesta, kannattaisi se mielestäni toteuttaa siellä, missä osaaminen siihen on parhaimmillaan.Ihmishengen pelastaminen on perusteltua, mutta sitä, milloin ihmisen sulkeminen kahdeksaksi kuukaudeksi on ja milloin siitä on enemmän hyötyä kuin vahinkoa, kannattaa miettiä tarkoin.
      Ja valitettavasti, kaiken tämän jälkeen, en voi yhtyä tuohon, että mikä ei tapa se vahvistaa. Tuo kokemus romutti minut täysin, vaikka pelasti henkeni vähäksi aikaa. Mutta nyt, tuostakin kokemuksesta selvinneenä voin todeta: noiden heikentävien kokemusten rinnalle on mahdollista löytää uusia, niitä aidosti vahvistavia kokemuksia. Ja Selivytyminen on aina niistä tärkeimpiä.
      Paljon hyviä, vahvistavia kokemuksia Sinulle, Ihana minnie <3

      Poista
  5. Itse luulin läpikäyneeni henkilökohtaisen helvetin nenämahaletkuineen ja vierihoitoineen, mutta se ei ole mitään tuon kokemuksen rinnalla. Kokemus varmasti jätti sisimpääsi arvet, joita toivottavasti olet nyt saanut tarkastella OIKEIDEN ammattilaisten kanssa. Isäsi tuki on ollut korvaamaton. Sinä olet selvinnyt! <3 <3 Olet täkeä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, Nell! Vaikeat kokemukset jättävät arvet. Arvet, joita tulee hoitaa, ja usein pahimpien sellaisten kohdalla se tarkoittaa niiden käsittelemistä ammattilaisten kanssa. Oma parantumiseni anoreksiasta pystyi alkamaan vasta, kun olin toipunut ensin siihen liittyvän hoidon arvista. Näin on minulle ammattilainen sanonut jälkikäteen, ja sen uskon ihan täysin.
      Olet tärkeä, ja siksi olen niin Onnellinen siitä, että myös Sinä olet Selviytyjä! <3

      Poista
  6. Tutulta kuulostaa :( Pakkohoito on niin äärimmäinen keino ja se on ihan kamalaa :(

    Onneksi olet tuosta selvinnyt ja nyt vahvempana seisot siinä!! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävää Pinja, että kuulostaa tutulta! On aivan väärin, mitä olet joutunut Sinäkin kokemaan. Pakkohoito on oikeasti ihan kamalaa, kuten on koko syömishäiriö. Mutta onneksi niistä molemmista voi selviä. Ja ihan varmasti selvitä Sinäkin, tsemppihalaus! <3

      Poista
  7. Ei oikein sanat riitä tähän, mutta niin väärä menetelmä tuo oli, vaikka väliintulo olikin tuolloin välttämätön. Rohkein mielin kohti tulevaa. Olet tärkeä. <3

    VastaaPoista
  8. Oon ihan järkyttynyt miten sua on kohdeltu sairaalassa. Onneksi sulla on noin ihanat ja rakastavat vanhemmat, ja isä joka kävi joka päivä. Miten niillä on voinukin olla niin paljon ymmärrystä olla kuuntelematta sairaalan sanomisia. Nostan hattua isällesi! Ihanaa, että selvisit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, isäni ja läheiseni ja heidän rakkautensa pelastivat minut, minun itseni kanssa tietysti. Toivon, että jokaisella olisi joku joka välittää, myös Sinulla.

      Poista
  9. Hei Ida! Oliko sinulla sairauden aikana pakko-oireita ? Oliko sellaisia, että piti monta kertaa tarkistaa asioita esim. onko ovi lukossa? Miten selvisit niiden kanssa ja lähtivätkö ne pois, kun pääsit normaalipainoon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos kysymyksestäsi! Ymmärtääkseni pakko-oireet ovat varsin yleisiä anoreksiaan ja aliravitseukseen liittyen. Juuri esimerkiksi itsensä pesemiseen, tarkistamiseen tai siivoamiseen liittyvvät oireet ovat käsittääkseni melko tyypillisiä. Joistakin tutkimuksista muistan lukeneeni, kuinka jo pelkkä riittämätön tai puutteellinen ravinto muuten terveellekin ihmiselle aiheuttaa niitä
      Omalta kohdaltani täytyy sanoa, että itselläni pakko-oireet liittyvitä lähinnä syömiseen ja liikuntaa. Minulla oli todella tiukassa erilaiset syömiseen liittyät maneerit, ja ruokailuun ja liikuntaan liittyi tiukkoja sääntöjä esimerkiiksi ajankohdan ja -käytön suhteen.
      Kokonaisuudessaan mielestäni eräs sairauden kahlitsevimpia piirteitä on siihen liittyvä PAKKO. Vaikka muita näkyviä pakko-oireita minulla ei varisniasesti ollutkaan, tuntui, että koko elämäni oli päänsisäistä pakkoa, tarkkaa kuria ja joustamattomuutta ja aikataulutusta.
      Itse en uskonut hetkeäkään, että pelkkä aliravitsemustilan korjaaminen voisi minut tuosta vankilasta pelastaa. Mutta, kyllä, painon noustessa syömiseen ja liikuntaan liittyvät säännöt jäivät pikkuhiljaa itsekseen pois niitä sen kummemmin miettimättä. Ja mikä parasta -vapaus ja joustavuus astui elämääni. En tiedä, miten se näkyy ulospäin, mutta sisällä se tuntuu rentoutena ja vapauteen liittyvänä spontaanina ideoina.
      Toki näistä pakoista vapautumiseen vaikutti varmasti myös se henkinen toipuminen, jota minussa oli tapahtunut. Mutta ei, se ei yksin riitä. Nimenomaan näihin selkeisiin pakko-oireisiin liittyen näen, että se aliravitseustilan korjaaminen, oli se ykkösjuttu.
      Kaiken kaikkiaan se, kuinka vapaus ja joustavuus pikkuhiljaa astuu elämään on kokonaisuus, johon liittyy niin psykkinen kuin fyysinenkin toipuminen. Siinähän ollaan koko anoreksiasta paranemisen ytimessä.
      Eksyin vähän sivuraiteillekin, mutta toivottavasti vastasin kysymykseesi! Hyvää joulun odotusta Sinulle! :)

      Poista
  10. Mistähän johtuu, että olen useita kertoja ollut osastolla (tosin vapaaehtoisesti) enkä ole KOSKAAN nähnyt ketään kohdeltavan noin? Ja täälläkin kaikki kommentoijat uskovat sokeasti kirjoittajaa. Voisikohan olla, että olet lievästi värittänyt ja kärjistänyt kertomustasi? Vierestä tilannettasi seurannut olisi tod.näk. kertonut hoidostasi täysin eri tarinaa... Ihmiset eivät tunnu tunnistavaan omia harha-ajatuksiaan harhoiksi, vaan pitävät niitä absoluuttisena totuutena...

    VastaaPoista