keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Josko jossain helähtäisi pieni sävel

Sain ystävänpäivänä rakkaalta siskoltani aivan ihanan yllätyksen, nimittäin muistikirjan, johon hän oli koonnut toinen toistaan voimaannuttavampia mietelauseita ja runonpätkiä sekä laulujen sanoja. Nyt ajattelin jakaa teidänkin kanssanne niistä muutamia, sillä toivon, että myös te, rakkaat lukijani, voisitte ammentaa niistä voimia elämäntaipaleellenne. Seuraavassa kerron myös, miten nämä ajatukset minun tulkintani mukaan liittyvät syömishäiriöstä toipumiseen.

"Ainoa tapa pelastaa unelmamme on olla jalomielinen itseämme kohtaan"
- Anoreksiaan liittyy usein hirveän kova vaatimustaso. Myös anoreksia sairautena on hyvin vaativa. Se pyrkii viemään elämästä ihan kaiken. Anoreksian mukaan koskaan ei voi olla tyytyväinen itseensä. Myös toipumisessa anoreksiaan sairastunut on usein kohtuuttoman vaativa itseään kohtaan, kaiken pitäisi olla kunnossa kerralla, ja kun suuret ihmeet eivät tapahdukaan hetkessä, sairastava syyttää siitä itseään. Tervehtymisen voi kuitenkin saavuttaa vain hyväksymällä itsensä kaikkine virheineen ja puutteineen, sellaisena kuin on.

"Sillä hetkellä, kun ihminen päättää kohdata ongelman, hän huomaa olevansa paljon kykenevämpi kuin luulikaan."
- Sairauden tavoitteena on nujertaa sairastavan itsetunto. Usein kohdatessaan sairauteen liittyvän haasteen, sairastavan ensimmäinen ajatus onkin: en pysty.  Silti, kaikki avaimet parantumiseen on itsellä, ja kun pystymättömyyden tunteesta pääsee yli, sitä huomaakin vain pystyvänsä. Tästä olen kirjoittanut aikaisemminkin. Itsekin olen nimittäin saanut yllätettyä usein jopa itseni pystymällä, olen ollut vahvempi kuin olen kuvitellut, olen pystynyt vastustamaan sairauttani paremmin kuin olisin ikinä uskonut.

"Tuhannen mailin matka alkaa yhdellä askeleella."
- Usein paraneminen on liian haastava pala kerralla haukattavaksi. Vaikka kuinka haluaisi, tervehtymiseen ei voi vain "hypätä". Olen usein miettinyt, kuinka ihanaa olisi vain eräänä päivänä herätä terveenä. Se ei kuitenkaan ole mahdollista. Mutta jokainen oikea teko, jokainen suupala ja saatu kilo tuo Sinut lähemmäs tavoitettasi. Ja tänään on oikea päivä ottaa ensimmäinen ratkaiseva askel.

"Löydän tien tai teen sen."
- Välillä toipuminen on itse oman tiensä raivaamista. Kaikille ei sovi samat mallit paranemisesta ja kaikki etenevät omaan tahtiinsa, minkä olen saanut omalla kohdallani huomata. Usein oma tie paranemiseen täytyy rakentaa itse, ja se vaatii paljon työtä mutta on varmasti sen arvoista. Parantuminen on elämän rakentamista uudelleen, pala palalta. Pääasia on, että pidät tavoitteesi mielessä ja kuljet sitä kohti.

"Elämässä on hetkiä, jolloin ainoa vaihtoehto on menettää tilanteen hallinta."
- Anoreksiaan liittyy voimakas tarve kontrolloida syömisiään ja sitä kautta itseään ja koko elämäänsä. Toipumisessa on aina osittain kyse myös tästä sairaasta kontrollista luopumisesta. Joskus kontrollista on luovuttava selkeästi antamalla konkreettisesti vastuu ruokailuista esimerkiksi hoitajan käsiin, tai kuten minun tapauksessani, osittain vanhemmille. Toipuminen onkin omalla tapaa hyppy tuntemattomaan. On uskallettava päästää irti ja katsoa, mitä elämä tuo tullessaan.

"Salaisuus on nykyhetkessä. Jos tarkkailet nykyisyyttä, voit tehdä sen paremmaksi, ja jos teet sen paremmaksi, kaikki myöhempikin on paremmin. Jokainen päivä on jo itsessään ikuisuus."
- Sairaudesta topimuiseen liittyy monella tuttu "sit kun" -ajattelu. Alan syömään, sitten kun olen tarpeeksi laiha ja niin edelleen. Päätös paranemisesta ja konkreettisista muutoksista ja niiden toteuttamisesta siirtyy aina seuraavaan päivään, vaikka ajatus paranemisesta olisikin jo tavoitteena. Todellisuudessa ne muutokset, jotka teet juuri tänään, ovat avainasemassa. Juuri tänään on oikea päivä alkaa parantua, ja se onnistuu vain konkreettisilla teoilla.

" Ihminen ei huku siihen, että sukeltaa veteen, vaan siihen, että jää veden alle."
- Sairastuminen ei tarkoita sitä, että koko elämä olisi pilalla tai että koko tulevaisuus olisi synkkä. Kun syömishäiriöstä paranee, on ihminen siitä selvittyään varmasti paljon vahvempi ja monta kokemusta rikkaampi. Jos sen sijaan jää kiinni sairauteen, heikentää ja tappaa se Sinua sisältäpäin hetki hetkeltä yhä enemmän.

"Jaksaakseen on opittava katsomaan, kuuntelemaan tarkkaan, josko jossain helähtäisi pieni sävel, lämmin sana, hymyn häivä, ruskojuova pilven raossa. Ja on, on se siellä. Aina se kuitenkin on."
-Tämä on mielestäni ihana kuvaus siitä, kuinka aina on olemassa toivoa. Välillä sairaus saa kaikki näyttämään synkältä ja pimeältä, mutta sellainen ei tilanne kuitenkaan koskaan ole. Toivo on aina olemassa, vaikka emme aina sitä pystykään näkemään. Ja silloin, kun toivo on itseltä piilossa, voi apuna olla toinen ihminen, kuten minulla on ollut perheeni, joka näyttää sen valon pilkahduksen siellä jossain.

Jokainen tulkitsee näitä viisaita sanoja omalla tavallaan ja omasta lähtökohdistaan, kaikkia ne puhuttelevat eri tavalla. Minä liitän ne tällä hetkellä elämäntilanteestani johtuen syömishäiriöstä toipumiseen, mutta niistä voi varmasti kerätä voimia myös moneen muuhun elämäntilanteeseen. Tämä kirja kulkeekin minulla varmasti aina mukana. Se antaa voimia silloinkin, kun elämä näyttää nurjan puolensa, kannustaa eteenpäin, kun toivo on piilossa ja valaa minuun taistelutahtoa silloin, kun usko meinaa loppua. Kiitos ihanasta lahjasta Fanny-rakas!

<3: Ida

15 kommenttia:

  1. Aivan ihana lahja rakkaalta sisareltasi! Niin viisaita sanoja, joista jokainen varmasti löytää viiteitä omaan elämäänsä. <3

    "Tänä aamuna olet jättänyt taakse kaiken menneen
    ja niin valkeni loppuelämäsi ensimmäinen uusi päivä.
    Se on uusi alku uusine mahdollisuuksineen.
    Se on annettu elettäväksi täysillä.
    Iloittavaksi ja nautittavaksi.
    Sinä määräät purtesi suunnan.
    Sinä olet oman elämäsi kapteeni."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Nell! Aivan ihana tuo Sinunkin laittamasi runo, kiitos siitä. Tärkeää on tosiaan muistaa, että aina koitttaa uusi päivä. Ja jokainen uusi päivä on uusi mahdollisuus. Tärkeintä on tehdä juuri tänä päivänä parhaansa. Ja itsessä on se voima, jolla tehdään juuri tästä päivästä paras mahdollinen. Tsemppiä taisteluun muru!

      Poista
  2. Ihana teksti Ida. Olen ihan hurahtanut kaikkiin ajatuslauseisiin ja runoihin ja halusin niistä siks sullekin koota mielestäni sun elämäntilanteeseen sopivimmat. Vaikka noita tosiaan voi tulkita moneen tarkotukseen. Toi viiminen on ehkä mun mielestä kaikista ihanin, kaikista niistäkin mitä ei tässä tekstissä oo käytetty. Voimia ja aurinkoa <3 <3 Nähdään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurin kiitos tästä tekstistäni kuuluu Sinulle ja lahjallesi rakas! Itsellenikin tuo viimeinen oli ehkä kaikista voimaannuttavin ja puhuttelevin, ja siksi jätinkin sen sokeriksi pohjalle :) Kevään aurinkoa Sinullekin!

      Poista
  3. Ihan mahtava teksti Ida! :) Kaikki oivallukset noista lausahduksista ovat niin hienoja! Annoit taas paljon ajateltavaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Laura! Olen otettu siitä, että jaksat kaikkien omien vauva- ja muiden kiireidesi keskellä vielä lukea ja kommentoida blogiani :) Hyvää kevään odotusta Sinulle ja koko perheellesi! <3

      Poista
  4. Voi Ida... Kiitos!

    Yritin tässä valita yllä olevista jonkun lempparin, mutten kyennyt; kaikki ovat omalla tavallaan niin puhuttelevia. Kuten Fanny tuossa yllä itsestään totesi, olen minäkin hiukan hurahtanut eri ajatelmiin, aforismeihin ja runoihin. Minulla onkin pieni kirjekuori pullollaan eri ajatelmia, joita olen vuosien varrella sanomalehdistä leikellyt. Paljon olen myös saanut ajatelmia ja runoja sisältäviä kirjoja lahjaksi. Sehän se, niin ajatelmissa kuin runoissa, on niin mahtavaa, että ne on kirjoitettu niin "yleismaailmallisesti", että kukin voi tulkita ne omista lähtökohdistaan, eikä mikään tulkinta ole "väärin". Useimmiten minäkin tulkitsen ajatelmat ja runot sairauden, armollisuuden ja toipumisen näkökulmasta ja ammennan niistä voimia itselleni.

    Voimia meille!

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset


    1. Kiitos kommentistasi Andrea! Ihanaa kuulla, että Sinäkin olet saanut voimaa aforismeista ja ajatelmista. Niitä lukiessa tuntuu tosiaan välillä, että joku on osannut pukea sanoiksi juuri sen, mitä tuntee tai tarvitsee jaksaakseen taas jatkaa eteenpäin. Voimia ja tsemppirutistus Sinulle kipusiskoni, jatketaan yhdessä taisteluamme! <3

      Poista
  5. Moikka ! Saisiko ehdottaa postausideaa ? :) ei pakko toteuttaa todellakaan enkä tiiä ootko jo kirjottanu painosta. Mulla ainakin on sellanen olo että oon "huono anorektikko" koska mun bmi on ollu 15.4 mikä on mun mielest liian suuri. Eli postausehdotus että miks hemmetissä anorektikko haluaa sen painon niin alas jne. Anteeks sekavuus tässä kommentissa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset


    1. Kiitos kommentistasi ja postausehdotuksesta! Otan niitä mielelläni vastaan, ja pistän ehdotuksesi harkintaan, vaikka se haastava onkin. Varmasti ehdottamaasi aiheeseen liittyy se, että sairauteen liittyy äärimmäisyyteen meneminen, kilpailu ja lopultahan sen tavoitteena on tuhoaminen. Tuota "hyvän anorektikon" titteliä ei kuitenkaan ole koskaan mahdollista saavuttaa, sillä sairaudelle ei riitä mikään. Suosittelen Sinua lukemaan tämän tekstini, joka myös sivuaa aihetta:
      http://idaelina.blogspot.fi/2013/01/prinessaleikin-nurjapuoli.html

      Poista
  6. Tällä hetkellä tuntuu taas et sieltä veden alta ei millään pääse, monen tosissaan yrittämisen ja pitkän ajan jälkeen? Tiedän et se on silti aina mahdollista ja monistakin takapakeista huolimatta ja pikkuhiljaa ja pääasia et kullakin hetkellä elämässä olis asiat ees mahdollisimman hyvin, mut silti tekee mieli välillä tappaa ittensä ku ei vaan jaksais sitä enää miten voimalla se sairaus puskee läpi ja myrkyttää kaiken.

    VastaaPoista
    Vastaukset


    1. Ymmärrän hyvin, miltä Sinusta tuntuu. Olen itsekin nimittäin usein tuntenut, ja tunnen välillä vieläkin, että sairaudesta ei ole mitään ulospääsyä. Ja joskus olen jopa halunnut jäädä veden alle, sillä se on tuntunut helpommalta vaihtoehdolta. Aina on kuitenkin tullut niitä parempia hetkiä, parempia päiviä, jolloin toivon pilkahdus on välähtänyt jossain, ja se on auttanut jaksamaan taas eteenpäin. Ja niin niitä parempia hetkiä tulee myös Sinulle. Muista myös, että sieltä veden alta ei tarvitse pyristellä yksin ylös, vaan Sinulla on oikeus hakea ja saada apua. Palaathan taas kommentoimaan ja kertomaan, kuinka olet jaksanut eteenpäin? Toivon Sinulle paljon voimia ja tsemppiä saman kokeneelta!

      Poista
  7. Toi kysymysmerkki tuli vahingossa.

    VastaaPoista
  8. Hei Ida!

    Ihanan lahjan sait! Mietelauseet ja aforismit ovat ihania, ja usein hyvin osuvia tilanteeseen kuin tilanteeseen! Itsekin olen niitä koonnut jo pariin muistikirjaan!

    "Yksi positiivinen ajatus riittää tekemään mahdolliseksi
    selviytymisen ja sen, että onnistuu karkottamaan
    kokonaisen armeijan negatiivisia ajatuksia."

    -Robert H. Schuller-

    Hienosti ja ajatuksella olet myös löytänyt näistä mietelauseista osuvia ajatuksia anoreksiaan liittyen!

    "Siellä, missä Rakkaus asuu, on unelmien ja onnen
    maa.
    Siellä, missä on naurussa suu, siellä kaiken ihanuuden
    omakseen saa.
    Sinne johtaa vain kaarisillan tie,
    ja toivon, että se sinutkin sinne usein vie."

    - Mareleena Ansio-


    Lämmin halaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Hei! Kiitos ihanista runoista Sinullekin Katarina! Ne ovat todella kauniita. Ja niinhän se on, että yksi pienikin hyvä asia voi näyttää auringon monen pilven takaa ja saada elämän taas näyttämään valoisammalta. Toivon Sinun kevääseesi paljon auringonpaistetta ja rakkauden täyttämiä hetkiä! Halaus takaisinpäin <3

      Poista