sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Elämän puu

Viime viikon hoitajatapaamisessani hoitajani ehdotti uudenlaista harjoitusta, nimittäin "elämän puun" tekemistä kanssani. Seuraavassa kerron hieman lisää tästä tehtävästä, sillä uskon, että sen tekemisestä voisi hyötyä moni teistä lukijoistanikin. Opettihan se minullekin monia asioita, joihin siis palaan hieman myöhemmin tekstissäni.

Mikä on sitten tuo "elämän puu"? Ideana on yksinkertaisesti käydä läpi elämänkaarta lapsuudesta tähän päivään asti. Aloitimme varhaisimmasta lapsuusmuistostani, joka minulla liittyi Montessori-kouluun, ja kävimme yhdessä läpi muistojani ja tapahtumiani elämäni varrelta. Samalla hoitajani kirjasi näitä asioita paperille alhaalta ylöspäin. Lopuksi tarkastelimme "elämän puutani" yhdessä ja kävimme läpi tuntemuksiani, jota sen tekemiseen liittyi. Kerroin ensin oman näkökulmani siitä, millaiselta lapsuutta ja nuoruutta olen elänyt ja tämän jälkeen hoitajani kertoi ulkopuolisen näkökulman siitä, millaiselta historiani näyttää ulkopuolisen silmin. Tämän jälkeen valitsin vielä minulle jo aikaisemmilla kerroilla tutuksi tulleista kuvakorteista kuvan, joka kuvasi tunnelmiani ja ajatuksiani parhaiten harjoituksen jälkeen. Palaan valitsemaani kuvaan tuonnempana.

Hoitajani mukaan tällainen harjoitus voi olla hyödyllinen syömishäiriöstä toipumisen tukeana, sillä sen tarkoituksena on aktivoida uusia ratoja aivoissa. Olen kuullut ennnenkin puhuttavan siitä, kuinka pitkään sairastaneilla ajatukset alkavat ikään kuin kulkea tuttuja sairaita ratoja. Tällöin sairaus ikään kuin "ruokkii" itse itseään ja ulospääsyä tilanteesta saattaa olla vaikea nähdä. Mielestäni menneisyyden tutkiminen voikin olla hyödyllistä myös sen vuoksi, että se voi auttaa löytämään menneestä ikään kuin uusia vanhoja ratkaisumalleja nykyiseen tilanteeseen. Vaikeita tilanteita, joista ulospääsy voi hetkellisesti näyttää jopa mahdottamalta, kohtaa varmasti jokainen elämässään, syömishäiriötä tai ei, ja on välillä hyvä pohtia, miten vastaavista tilanteista on ennen selvinnyt. Jokainen voi hyötyä harjoituksen tekemisestä myös ennen kaikkea sen vuoksi, että sen avulla voi tutustua omaan historiaansa ja sitä kautta oppia arvostamaan omaa elämäänsä ja itseään.

Mikä sitten oli oma kokemukseni, eli miltä harjoituksen tekeminen tuntui? Rehellisesti voin todeta, että vaikka elämänkaareni ei ole vielä ollut kovin pitkä, tuntui tekeminen aluksi raskaalta. Olihan yhtäkkiä vaikea muistaa asioita, eikä kaikkiin kokemuksiin palaaminen tuntunut miellyttävältä. Ylättävän helposti aloin kuitenkin alkuvaikeuksien jälkeen musitaa asoita myös varhaisesta lapsuudestani, vaikka kronologisessa järjestyksessä pysyminen tuotti omat haasteeni. Minulla on monia mukavia muistoja lapsuudestani ja nuoruudestani, jotka saivat minut hymyilemään. Päällimmäiseksi tunnelmaksi harjoituksesta jäikin hyvä olo. Erityisen hyvältä harjoitus tuntui ehkä siksi, että tunsin, että elämäni on ollut tärkeä. Ehdottamalla harjoitusta hoitaja osoitti minulle, että elämäni kiinnostaa häntä. Harjoitusta tehdessä taas huomasin alkavani arvostaa yhä enemmän omaa elämääni, ja sain huomata kuinka monelle ihmiselle olen ollut tärkeä.

Tutkiessamme "elämän puutani" hoitajan kanssa harjoituksen jälkeen opin vielä monia muitakin tärkeitä asioita tämän kaikkein tärkeimmän opetuksen lisäksi. Kun hoitajani kysyi, millainen lapsuus minulla on puuni mukaan hänen mielestään ollut, sain jälleen huomata olevani niin onnellinen, että olen saanut etuoikeuden nauttia hyvästä ja turvallisesta lapsuudesta. Toki tehtävän avulla erottuivat myös selkeämmin minulle kolme yksinjäämisen tai syrjityksi tulemisen kokemusta, joista ensimmäinen ajoittui koulukiusaamiseen ala-asteikäisenä, mutta ehkä näidenkin tiedostaminen auttaa minua eteenpäin itseni ymmärtämisessä ja sitä kautta syömishäiriöstä eroon pääsemisessä ja itseni arvostamisen opettelussa.

Hoitajani nosti esille myös sen seikan, että en ole saanut elää pelkästään hyvää lapsuutta, vaan olen ollut selvästi myös jollakin  tavalla erityinen. Vanhempani ovat laittaneet minua erilaisiin kouluihin ja ohjanneet pienestä pitäen erilaisiin harrastuksiin. Näiden myötä olen saanut harjoitella erilaisia sosiaalisia tilanteita, jotka ehkä nyt kantavat hedelmää. Olenhan tapaamisessamme hoitajani kanssa viime aikoina saanut onnekseni todeta, kuinka sairaudestani huolimatta olen onnistunut laajentamaan sosiaalista elämänpiiriäni ja tullut avoimemmaksi uusia asioita ja mutia ihmisiä kohtaan. Tämä kertoo mielestäni myös toipumiseni edistymisestä, sillä usein syömishiriötä sairastava sulkeutuu vain yhä enemmän itseensä ja syömishäiriön luoman kuorensa alle ja eristäytyy muista ihmisistä.

Hoitajani toi myös esille sen, että lapsuuteni on ollut melko perhekeskeistä, ja olen saanut viettää paljon tärkeää aikaa vanhempieni ja isovanhempieni kanssa, mikä pitää täysin paikkaansa. "Elämän puun" rakentaminen osoittikin minulle jälleen arvojärjestykseni elämässäni: perhe on minulle aina kaikki kaikessa, sekä sen, että perheelleni minä olen ja olen aina ollut kaikki kaikessa. Ja tämän perheeni välisen rakkauden uskon olevan jopa sairautta vahvempi.

"Elämän puustani" nosti hoitajani esiin perheeni lisäksi myös yhden toisen tärkeän ihmissuuhteen. Nimittäin suhteeni parhaaseen ystävääni. Pohdimme yhdessä sitä, kuinka yhteinen historia ja yhdessä kuljettu matka on niin arvokasta, että sitä ei voi rahalla mitata. Minulla on ollut sama "bestis" ala-asteen ensimmäiseltä luokalta lähtien, ja tätä suhdetta väliaikiset erot ja elämän tuomat vaikeudet ovat ehkä hetkellisten etääntymisien jälkeen vain vahvistuneet. Sanoin ei ikinä täysin voi korvata yhdessä aidosti koettuja muistoja, ja tärkeää toipumiseni kannalta on minulle myös, että minulla on ympärilläni ihmisiä, jotka ovat tunteneet aidon Idan ennen sairastumista.

Ystäväni lisäksi nostin kuitenkin toiseksi vähintään yhtä, jollei ehkä kaikista tärkeimmäksi, vastaavaksi suhteeksi, johon liittyy yhteinen pitkä historia, suhteeni rakkaan siskoni kanssa. Monet parhaat muistoni lapsuudestani liittyvät yhteisiin leikkeihimme. Olemme aina kantaneet huolta toisistamme ja pitäneet toistemme puoliamme. Eikä tämä rajoitu varmasti vain lapsuuteemme. Sillä tämä side voi nyt hyvin, ehkä vahvempana kuin koskaan, ja vahvistuu vain päivä päivältä.

Tapaamisemme lopuksi valitsinkin tunnelmiani ja ajatuksiani heijastavaksi kuvaksi sellaisen, jossa isompi ja pienempi henkilö pitävät toisiaan käsikädestä. "Elämän puuni" oli jälleen yksi osoitus siitä, että minulla on ja on ollut ympärilläni ihmisiä, joiden kanssa olen saanut kulkea yhdessä elämää ja jakaa siihen kuuluvia kokemuksia toisiamme tukien ja arvostaen. Minusta on pidetty huolta. Vaikka välillä on siltä tuntunut, en ole koskaan ollut yksin. Ja se on minulle korvaamattoman arvokas voimavara elämässä, ja auttaa varmasti myös taistelussani syömishäiriöpeikkoa vastaan.

Lisäksi "puustani" minulle jäi päällimmäisenä mieleen, että elämääni on kuulunut monenlaisia erilaisia vaiheita. Minulla on elämäni aarrearkussa monenlaisia arvokkaita musitoja ja opettavaisia kokemuksia. Elämäni ei ole aina ollut eikä sen pidä aina olla pelkkää syömishäiriötä. Olen selvinnyt elämästä ennenkin ilman syömishäiriömörköä olkapäälläni, joten miksi en selviäisi tulevaisuudessakin?





<3: Ida

10 kommenttia:

  1. Niinpä, Ida, miksi et selviäisi elämästäsi ilman syömishäiriötä tulevaisuudessakin, kun olet elänyt tervettä elämää aiemminkin! Ja Sinähän selviät ja tulet vielä elämään tervettä elämää! Näinhän olemme vakaasti päättäneet. Elämän puusi kulkee aina mukanasi, mutta se saa uusia terveitä haaroja ja lehdyköitä ja pian sairaus alkaakin olla puun alakasvustoa, tai vain haarake.

    Olen itse, vuosia sitten, tehnyt erittäin pätevän psykologin kanssa jotain hiukan samansuuntaista kuin Sinun Elämän puusi. Itse kutsun sitä mind-mapiksi, mutta yhtä hyvin sitä voisi kuvata puuksi. Mind-mappihan on hiukan kuin pieniä pilvenhattaroita joita yhdistää lukuisat, "villit" säikeet sikinsokin, ja jotka muodostavat oman Elämän kartan. Tämä mind-mapin tekeminen oli yksi sairauspolkuni ehdottomasti silmiä avaavimpia ja tärkeimpiä "terapeuttisia" kokemuksiani. Opin siitä valtavasti ja muistan että koin jonkinmoisen valaistuksen ja itseni ihan uudeksi ihmiseksi kun olin sen tehnyt ja saanut sitä puida perusteellisesti ammattihenkilön kanssa.

    Olen todella iloinen, että Sinäkin, Ida, olet saanut tehdä oman Elämän puusi. Sellaisen tekeminen voi olla ratkaisevaa toipumisen kannalta. Sillä se todella luo aivan uusia uria ja ajatusratoja aivoihin, mikä sairastavalle on niin kovin tärkeää.

    Kiitos kun kerroit Elämän puustasi. Minulla on edelleen oma mind-mappini jossain tallessa ja olisikin hyvä idea kaivaa se esiin ja tutkailla miltä se tänäpäivänä näyttäytyy, kun elämän oksia, niitä pikkupilviä ja säikeitä, on kertynyt lisää. Ehkä sitä voisi vaikka päivittää...

    Paljon uusia terveitä oksia ja vehreyttä Elämän puuhusi tulevina vuosina, Ida!

    Halaus! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Andrea! Kiitos taas kommentistasi, olen kovin otettu siitä, kuinka selvästi huolella aina luet tekstini ja jaksat kommentoida niitä.
      Minulle elämän puuni tekeminen oli myös avartava ja uskoakseni hyödyllinen kokemus. Uskon, että siitä on ollut apua Sinullekin, sillä esimerkiksi nämä kommenttisi blogiini osoittavat, kuinka analyyttisesti, viisaasti ja pohdiskelevasti osaat katsoa elämäntilannettasi myös ikään kuin ulkopuolisen silmin.
      Toivon myös Sinun karttaasi paljon hyviä, terveitä, ihania pilvenhattaroita, ja pian, kuten kirjoitat, on sairaus enää yksi katoava hattara meidän molempien kartoissamme!
      Voimaannuttavia halauksia <3

      Poista
  2. Mahtavaa, että kokeilette omahoitajan kanssa uusia tekniikoita käsitellä asioita. Se, että olette ottaneet uuden menetelmän käyttöön kertoo edistymisestäsi, eli siitä, että hoitaja katsoo "aivojesi saaneen riittävästi ravintoa", että pystytte syvällisiä asioita käsittelemään, mahtavaa! Tuollaisen harjoituksen kautta varmasti löytää aivan uusia näkökulmia jo elettyyn elämään ja huomaa, kuinka jotkut asiat ovat kantaneet kaikkien näiden vuosien yli. Te bongasitte sinulle rakkaat ihmiset, jotka ovat auttaneet sinua matkallasi, niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina. Ja mikä parasta, he eivät ole kadonneet mihinkään, he ovat yhä rinnallasi.
    Kukoistakoon puusi jatkossakin! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas kommentistasi Nell! Olet aivan oikeassa siinä, että aivot tarvitsevat riittäästi ravintoa ensin, jotta syvempi työskentely olisi mahdollista. Aina se ei ole ollut minullekaan mahdollista, sillä kuten hoitajani viimeksi totesi, aivot ovat eloonjäämisen keskus, ja keskittyvät tietysti vakavassa aliraitsemustilassa vain hengissä säilymiseen. Toivon kovasti, että Sinäkin olet ylittänyt tämän kynnyksen. Ainakin on uskomatonta, miten noin vaikeassa tilassa ja tilanteessa jaksat tsempata muita kuten minuakin.
      Olet edennyt kaikesta kuulemastani päätellen hienoksi, vielä Sinunkin puusi kukoistaa ja puhkeaa syksyn väri-iloitteluun! Tsemppiä, jatketaan yhteistä taisteluamme toisiamme tukien! Olet tärkeä. <3

      Poista
  3. Hei Ida!

    Olet todella Ida edennyt toipumisprosessissasi, kuten Nell sanoi. Hoitaja arvioi sinun nyt kykenevän syvälisempääkin työskentelyyn, mitä elämän puu vaatii. Pohdiskelusi kertoo juuri tämän, että edistyt, aivan ihanaa!
    Samaistuin tuohon "bestikseen", minulla on pysynyt sama bestis kohta 40 vuotta! Ystävystyimme kun olimme kuuden vanhoja, olemme eläneet läpi iloja ja suruja. Sairaus vei pahimmillaan meidät etäälle toisistamme muttei koskaan erilleen, ja tänä päivänä on ystävyytemme entistä lujempi.
    Paljon uusi elämyksiä elämäsi puuhun, Ida!
    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina ja kiitos kommentistasi!
      Ja kuinka ollakaan, jälleen huomaamme yhteneväisyyksiä elämän polullamme...:)
      Todelliset, pitkäaikaiset ystävät ovat todellisia elämän aarteita, joista jokaisesta kannattaa pitää kiinni. En yhtään ihmettele, että ystäväsi on jaksanut jollakin tavalla pitää Sinusta kiinni koko ajan, onhan tämän kamalan sairauden alla ollut niin hieno ihminen! <3

      Poista
  4. Et pelkästään selviä elämästä ilman syömishäiriötä, vaan elämäsi on huomattavasti onnellisempaa, turvallisempaa, iloisempaa ja rennompaa ilman sitä. Tsemppiä taistoon!

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos rakas viisaasta kommentistasi! Olet oikeassa, että sairaudesta irti päästäminen tuo minulle valtavasti hyviä asioita, joista pääsen kunnolla nauttimaan, kun olen vapautunut sairauden kahleista. Ennen kaikkea odotan sitä, kuinka pääsen jakamaan nämä onnellisemmat ja iloisemmat hetket Sinun kanssasi. Olet aina ollut, olet ja tulet aina olemaan tärkeä osa elämääni, mistä elämän puuni jälleen oli yksi osoitus! <333

      Poista
  5. Ihan mielettömiä tekstejä Ida! Tuollaisen puun tekeminen voisi todella olla itse kullekin hyvä harjoitus, jota tehdessä joutuu ja pääsee miettimään itseään ja toisaalta kuulee ulkopuolisen henkilön pohdintoja itsestä. Sitä huomaa ettei kaikki ole niin huonosti, kuin miltä joskus tuntuu ja havaitsee että asiat voi nähdä monella tavalla, urautumisen sijaan. Olet rohkea itsesi tutkiskelija, ainakin minuun verrattuna. välillä tuntuu, ettei ole työkaluja sellaiseen ja tuntee itsensä voimattomaksi ja antaa mennä intuition varassa, mistä seuraa ettei osaa käsitellä asioita tai antaa niille nimeä, jolloin puhuminen niistä voi tuntua ylivoimaiselta. olet todella kasvanut monella tasolla avoimeksi ja itseään arvostavaksi ihmiseksi!

    Je t'embrasse
    Sophie

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Sophie rakas! Kiva, että Sinäkin päädyit blogiini ja jaksoit lukea tekstejäni!
      Yksi hyvä asia, jonka tämä sairaus on kaiken kärsimyksen rinnalla minulle tuonut, on tosiaan tuo, että se on pakottanut minut tutustumaan itseeni paremmin. Itsensä tutkiskelu on varmasti ihan hyvä silloin tällöin kenelle tahansa. Ja mitä minä yhtään Sinua tunnen, Sinulla jos kellä riittää myös työkaluja siihen, kun vain uskallat rohkeasti kokeilla. Muista siis Sinäkin arvostaa itseäsi. Olet tosiystävä.
      Je t'embrasse

      Poista