tiistai 23. lokakuuta 2012

Paina taas kaasu pohjaan

Anoreksiaan liittyy kaikille sairastaville varmasti tutut erilaiset rajoitukset ja kiellot ruokavalion suhteen. Pahimmillaan tämä on johtanut omalla kohdallani siihen, että elin käytännössä lähes yksinomaan kurkkua syömällä. Vaikka en ihan kaikkea vielä pystykään syömään, on ruokavalioni kuitenkin laajentunut huomattavasti.

Punainen liha ei kuitenkaan ole kuulunut moniin, moniin vuosiin ruokavaliooni. Vaikka sen käytön lopettaminen ei suoranaisesti liitykään sairauteeni, vaan on ennemminkin ollut maku- ja tottumuskysymys, on lihan jättäminen pois ruokavaliostani kaventanut myös omalta osaltaan ruokavaliotani.

Koska haluan taistella mahdollisimman vapaan ja laajan ruokavalion puolesta, tein viime perjantaina jotain rohkeaa: kokeilin syödä lounaaksi tutuksi tulleiden kasvissose- ja kanakeittojen tilalta jauhelihakeittoa. Vaikka  kaupan eineskeitto ei lihan runsaudella ehkä pääsekään kehumaan, olin punaisen lihan syömisen kokeileminen jälleen yksi merkittävä askel toipumistani ajatellen.


 
Sairauteen liittyy nimittäin usein kuten jo edellä mainitsin erilaiset ruokarajoitukset. Usein anoreksiaa sairastava pitää itselleen kiellettyjen ruokien listaa, joka pitenee jatkuvasti, kunnes jäljellä ovat ainoastaan niin kutsutut turvaruoat. Turvaruoilla tarkoitan anoreksiaa sairastavasta helpoimmilta tuntuvia ruokia, joita sairastava pystyy syömään ainakin lähes ahdistumatta ja jotka hän sallii itselleen.

Ruokavalion mahdollisimman tarkka rajoittaminen ja sääntöjen tiukka noudattaminen luovat anoreksiaa sairastavalle kontrollin tunnetta, josta olen kirjoittanut myös aikaisemmin. Syömishäiriöpeikko yrittää vakuuttaa sairastavaa siitä, että pienikin poikkeaminen johtaa täydelliseen kaaokseen ja hallinnan menettämiseen. Tällöin tuntuu turvallisimmalta pitäytyä tutuissa turvaruoissa.

Tämä itsensä rajoittaminen ja loputon kontrollointi laajenee lopulta koskemaan paitsi ruokavaliota, myös sairastavan kaikkea muuta elämää. Lopulta sairastavan koko elämää säätelevät erilaiset aikataulut, säännöt, kiellot ja rajoitukset, joista muodostuu pakkoa. Tällöin sairastava tuntee olevansa ikään kuin sairautensa luomassa mielen sisäisessä vankilassa. Näin jokaisesta säännön rikkomisesta muodostuu sairastavalle suuri haaste, jollei mahdottomuus. Sääntöjen rikkominen on kuitenkin edellytys paranemiselle.

Pakkojen saneleman elämän vuoksi kaikista muutoksista tulee syömsihäiriötä sairastavalle siis erityisen vaikeita. Jokainen pieni muutos, kuten minun tapauksessani nyt esimerkiksi jauhelihan maistaminen, on kuitenkin merkittävä, sillä sitähän paraneminen vaatii: toisin tekemistä ja muutosta. Sairaus sen sijaan haluaisi pysyä vanhassa, ja tuttuuden luoman harhaisen turvallisuuden tunteen vuoksi sairaudessa pysyminen tuntuukin usein niin houkuttelevalta.

Paraneminen edellyttää paitsi muutosta myös uuden kokeilemista. Elämä ei voi jatkua sairaana, mutta se ei voi koskaan palata täysin siihenkään, mitä se oli ennen sairastumista. Tavallaan parantuminen on siis kokeilemista, hyppy tuntemattomaan. Ja tämä edellyttää uusia pieniä ja isompia kokeilujen myös käytännön elämässä, kuten minun tapauksessani jauhelihakeiton kokeilemista.

Kun uutta sitten uskaltaa kokeilla, saattaa se aluksi aiheuttaa ahdistusta, yrittäähän sairaus syyllistää. Tämän lisäksi se saattaa myös säikäyttää sen vuoksi, että muutos saattaa tuntua yllättävän hyvältä. Keittoa lusikoidessani huomasin nauttivani lihan ja perunan mausteisesta yhdistelmästä. Lupa kokea nautintoa onkin suuri haaste sairastavalle. Ruoka on kuitenkin nautinnon lähde, ja sitä sen kuuluisi olla meille jokaiselle. Ainakin minä haluan saada ruoasta tulevaisuudessa paitsi pakollista polttoainetta eli energiaa, myös hyvää oloa ja nautintoa.

Tämän vuoksi en aiokaan enää rajoittaa itseäni ruokavalion tai muunkaan elämän suhteen suhteen. Aion ennakkoluulottomasti kokeilla paitsi syödä mitä minun tekee mieli myös samalla maistaa kaikkea mitä hyvää elämällä on tarjottavana minulle. Aluksi se saattaa tuntua ahdistavalta, mutta lopulta minulla on vain voitettavaa.

Pahimmat pelkoni hallinan tunteen menettämisestä ja ahdistuksen lisääntymisestä eivät nimittäin toteutuneet kokeillessani uutta keittoa, pikemminkin päinvastoin koin vapautumisen tunteen. Ja mitä sain? Ensinnäkin sain taas uuden mukavan nautinnon kokemuksen ja uuden lounasvaihtoehdon.

Rohkeus tehdä toisin kuin sairaus määrää kasvattaa myös itseluottamusta. Tämän ja siskoltani ja äidiltäni saadun kannustuksen ja päätöksen hetkellä isältä saamani tuen rohkaisemana uskalsin viikonloppuna kokeilla ainaisen kalkkunaleikkeen tilalta meetwurstia leipäni päällä. Kuten olen niin usein ennenkin todennut, jälleen tuli todistetuksi, että onnistuminen kokemus ruokkii onnistumista.

Tämä onnistumisen kokeminen ruokki myös pystyvyyden tunnetta. Vielä muutama viikko sitten en olisi voinut kuvitellakaan syöväni koskaan elämässäni lihaa. Ja kuinkas sitten kävikään? Nyt sain jälleen huomata pystyväni paljon enempään, kuin mitä olen voinut kuvitella. Ja tämän pystyvyyden tunteen voimalla jaksan jatkaa taas eteenpäin.

Ruokavalion muutoksen osalta haluan vielä loppuun todeta, että myöhemmin on aika miettiä muita asioita kuten esimerkiksi ruuan eettisyyttä, kun ravitsemustila ja suhde ruokaan on normalisoitunut. Tämän aika on mielestäni sitten, kun todella tietää, mitä itse ajattelee, mikä on omaa eikä sairauden tahtoa. Syön tulevaisuudessa mitä tahansa, on tavoitteenani, että voisin tehdä sen ahdistumatta ja omasta valinnastani.

Siskoni minulle lähettämien sanojen myötä toivotan kaikille rohkeita uusia kokeiluja sekä ruokien että muunkin elämän suhteen!




<3: Ida

6 kommenttia:

  1. Hei Ida!
    Nostan hattua rohkeudellesi Ida! Ei ole ollenkaan helppoa yhtäkkiä alkaa syödä lihaa jos edellisestä kerrasta on todella kauan! Voin kertoa, että teen itse tällä hetkellä ihan samoin kuin sinä, eli syön jauhelihaa! Minullakin jäi liha pois koska en oikeasti tykkää lihan mausta, mutta nykyään kykenen syömään sitä jauhelihan muodossa muun ruoan seassa. Myös kokolihaa olen nyt maistanut jos vaikka makuni olisi muuttunut mutta ei, en edelleenkään tykkää kokolihasta. Eikä tarvitsekaan.
    Ihana myöskin lukea miten rohkaistuit vielä maistamaan meetwurstiakin! Todella, onnistuminen kannustaa jatkamaan! Ja on todellakin vapauttavaa kun uskaltaa syödä sitä mitä oikeasti tekee mieli!
    Paljon uusia makuelämyksiä sinulle! Voimahali <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei taas Katarina ja kiitos kommentistasi! Hienoa, että Sinäkin olet saanut otettua jauhelihan ruokavalioosi. Ruokavalion laajentaminen todella vapauttaa. Mutta kuten sanoit, kaikesta ei pidä tykätä, ja jos et pidä kokolihan mausta, on mielestäni ihan ok, että et sitä tee. Tärkeintä on, että Sinä teet päätökset, eikä sairaus.
      Voi kunpa pystyisin seuraamaan Sinun polkuasi myös muissa asioissa paranemisessani kuin jauhelihan lisäämisellä ruokavalioon... Olet inspiroiva esimerkki!
      Monta lämmintä halausta! <3

      Poista
  2. Wau, aivan mahtavia edistyksiä taas, onnittelut! Ruokavalion laajentaminen on todella haastavaa, kun on kauan syönyt vain tarkkaan rajattua kirjoa ruoka-aineita. Se, että pystyt ottamaan lihan mukaan ruokavalioosi on todella hieno juttu. Onhan se raudan ja proteiinin lähteenä lyömätön. Turvaruoista siirtyminen laajempaan kirjoon eri ruoka-aineita voi todellakin olla aluksi ahdistavaa, mutta hieman myöhemmin huomaa, kuinka helpottavaa on pystyä syömään jotakin erilaista, jos omia turvaruokia ei ole tarjolla.
    Nyt vain rohkeasti kokeilemaan kaikkia uusia makuja, minä koitan samaa. ;) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas kommentistasi ja kannustuksestasi Nell! Vertaistukesi on minulle korvaamattoman tärkeää.
      Kuten kirjoitit, ruokavalion laajentaminen on haastavuudestaan huolimatta ennen kaikkea juuri helpottavaa. Ja siltä se nimenomaan tuntuu, helpottavalta ja vapauttavalta kun uskaltaa näitä rohkeita askeleita ottaa pois turvaruokien maailmasta! Sairaus pyrkii rajoittamaan sairastavan elämää kaikin mahdollisin tavoin ja ruokavalion laajentaminen on yksi askel sen kahleista vapautumiseen. Hienoa, jos lähdet kanssani tutkimaan, mitä kaikkea tämän kahleen rikkominen voi elämään tuoda! Olet ansainnut sen vapauden tunteen... Rohkeutta siis ja paljon uusia makuelämyksiä Sinulle! Haleja! Olet tärkeä <3

      Poista
  3. Aplodit Ida! Täällä innostuneena taputtelen käsiäni Sinulle! Todella hieno juttu että olet uskaltanut maistaa jauhelihaa ja meetwurstia, ja päättänyt tästedes olla rajoittamatta ruokavaliotasi! Olen aina ollut sitä mieltä että suurin osa syömishäiriöisistä rajoittavat ruokavaliotaan nimenomaan syömishäiriöpeikon käskystä eivätkä mistään muista syistä, vaikka kovasti sitä yrittävät vakuutella. Onhan esimerkiksi syömishäiriöosastolla - valtaväestöön verrattuna - suhteettoman suuri osa rajoittanut juuri punaisen lihan pois ruokavaliostaan. Itsehän en ole koskaan rajannut pois lihaa ruokavaliostani, mutta voin muitta mutkitta tunnustaa että houkutus on ollut suuri, ja ihan puhtaasti anorektisista syistä. Mutta koskaaan en ole siihen mennyt koska olen jossain sisimmässäni tajunnut että se olisi periksi antamista sairaudelle. Ja paineet kotipuolessa olisivat olleet tosi kovat jos olisin sen tehnyt. Toinen juttu on sitten se, että on ihan myytti että liha olisi aina jotenkin runsasenergisempää kuin muut vaihtoehdot. Esim. juuri mainitsemistasi eineskeitoista lihakeitto on kaikkein kevein, vaikka se ei tietystikään ole mitenkään tavoiteltavaa meidän tapauksessa. Nykyäänhän vain energiasisällöt tupataan kirjoittamaan kissankokoisin kirjaimin kaikkiin einespakkauksiin, mikä on aikamoinen haaste syömishäiriöiselle. Todellinen tervehtyminen olisi kun pystyisi totaalisesti ummistamaan silmänsä kaikilta energiapitoisuuksilta ja vain valita hyllystä mielensä mukaan...

    Summa summarum: Onnea Idaseni todella rohkeasta vedosta ruoka-aineiden laajentamisessa! Kerro mielellään lisää uusista ruokaelämyksistä jos ja kun niitä tulee! Tsemppiä!

    Lämmin halaus! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos rohkaisevasta kommentistasi Andrea! Hienoa, miten olet pystynyt vastustamaan sairautta ja pitämään lihan ruokavaliossasi sairauden houkutuksista huolimatta. Hienoa on jo se, että olet erottanut sen sairauden ääneksi. Anoreksian houkutuksien erottaminen omista ajatuksistaan ei ole aina helppoa, mutta se on edellytys sille, että pystyy sairaita ajatuksia vastustamaan... Ja SINÄHÄN PYSTYT!
      Halaus <3

      Poista