torstai 11. lokakuuta 2012

Niin kauan kuin on elämää...

Viime viikolla perhetapaamisessa minulta kysyttiin, miten syömishäiriötä tulisi mielestäni hoitaa. Tähän vaikeaan kysymykseen vastatessa pidin olennaisena kolmeen eri osatekijään panostamista. Ensinnäkin anoreksiaa sairastava tarvitsee tukea konkreettisesti ruokailuihin. Ravitsemuskuntoutuksen lisäksi tarvitaan aina lisäksi myös psyykkistä tukea, jotta sairauteen, sairaudesta luopumiseen ja paranemiseen liittyvä muutos ja siihen kuuluvat tunteet olisi mahdollista käsitellä. Kolmantena tekijänä pidän tärkeänä syömishäiriöstä toipumisen tukemisessa toivon ylläpitämistä. Tällä tarkoitan uskoa itseen sekä siihen, että anoreksiasta kannattaa ja on mahdollista toipua. Seuraavassa kirjoituksessa paneudun tähän viimeksi mainitsemaani toipumisen osaan.

Toivon ylläpitäminen sairastaessa ei sen tärkeydestä huolimatta ole nimittäin helppoa. Anoreksiapeikko yrittää jatkuvasti vakuuttaa sairastavaa siitä, että kaikki toivo on mennyttä, sillä paraneminen tuntuu niin kaukaiselta ja ylivoimaiselta ja toisenlaista elämää saattaa olla jopa vaikeaa kuvitella. Vaikka sitten tapaisikin muita, jotka ovat sairaudesta toipuneet tai lukisi toipumistarinoita, nimenomaan omalla kohdalla toipuminen koetaan mahdottomana. Lisäksi sairaus yrittää vakuutella, että tilanne jatkuu samanlaisena joka tapauksessa, eli että siihen ei voi itse vaikuttaa, ja antautuu tällöin sairauden vietäväksi. Lopulta taustalla on murentunut itsetunto, joka saa sairastavan uskomaan, että tämä ei ole edes ansainnut parempaa elämää tai toivoa.

Vaikeuksista huolimatta toivostaan ei koskaan kuitenkaan kannata luopua. Toivo nimittäin auttaa rakentamaan unelmia. Vain uskomalla toisenlaiseen tulevaisuuteen, on madollista luoda tulevaisuuden suunnitelmia. Ja näistä unelmista saa lisää motivaatiota. Kun tietää, mitä tavoittelee, kun ylipäätään näkee jotain tavoittelemisen arvoista tulevaisuudessa ilman sairautta, on sairaudesta helpompi päästää irti.

Toivo ja positiiviset ajatukset antavat myös uskoa omaan onnistumiseen. Jos on jatkuvasti kovin alakuloinen, minkä olen myös itse kokenut, on vaikea nähdä ulospääsyä tilanteesta. Tämä usko omaan onnistumiseen on olennaista, sillä lopulta parantuminen on kiinni vain ja ainoastaan sairastavasta itsestään, ja omaan onnistumiseen uskominen auttaa tekemää positiivisia, terveyttä tukevia tekoja ja valintoja. Ja nämä teot ovat niitä, jotka ratkaisevat, eivät pelkät kauniit ajatukset.

Kun sitten kykenee tekemään oikeita valintoja ja sammuttamaan anoreksian ääntä, saa tuntea aitoja onnistumisen kokemuksia. Nämä onnistumisen kokemukset lisäävät sairastavan itseluottamusta. Itseluottamuksen kasvattamisen näenkin yhtenä tärkeimpänä tekijänä toipumisen tukemisessa. Itseluottamus antaa nimittäin rohkeutta tehdä lisää positiivisia tekoja, jolloin syntyy positiivinen onnistumisen kehä. Tällöin posiitiiviset teot ja itseluottamus lisäävät rohkeutta päästää irti sairaudesta. Ja pikkuhiljaa sairaudesta irtipäästäminen tekee niiden toivottujen unelmien toteuttamisesta mahdollista.

Miten toivoaan sitten voi ylläpitää vaikeina, epätoivoisiltakin tuntuvina hetkinä? Ensinnäkin onnistumisen hetkinä olisi hyvä painaa tarkalleen mieleen se tunne, jopa kirjoittaa ylös asiat, joissa on onnistunut. Tällöin vaikeana hetkenä voi muistella menneitä onnistumisia, joista saa voimaa kohdata uusia haasteita.

Sitä toivon ylläpitäminen nimittäin edellyttää: itsensä haastamista. Näitä haasteita ja tavoitteita tulevaisuuteen kannattaa toipumisvaiheessa ryhtyä ihan tietoisestikin rakentamaan. Sairaista tavoista luopuminen vaatii aina itsensä ylittämistä, mutta vain sitä kautta on mahdollista saavuttaa pystyvyyden tunnetta, eli uskoa ja toivoa. Tämän vuoksi toivoa voikin ylläpitää parhaiten tekemällä positiivisia, terveyttä tukevia tekoja. Tämä ei tarkoita välttämättä sairaudesta luopumista kerralla tai mitään maailmaa mullistavaa, jo pienet valinnat arjessa auttavat tukemaan uskoa itseen ja omiin kykyihin. Jokainen tietää itse omat rajansa, ja millaisiin muutoksiin on valmis ja kykenee, mutta jokainen pienikin askel oikeaan suuntaan on tärkeä.

Toivon ylläpitämisessä myös läheisillä ihmisillä on tärkeä rooli. Kun olo tuntuu epätoivoiselta, tulisi jokaisella sairastavalla olla joku läheinen tai muu luotettava ihminen, esimerkiksi hoitohenkilökunnasta, joka voisi ylläpitää toivoa. Usein läheiset näkevät toipumisen edistymisen ulkopuolelta paremmin kuin sairastava itse, joka vaatii itseltään usein paljon, ja voivat muistuttaa jo saavutetuista tärkeistä etapeista paranemisen polulla. Itselleni esimerkiksi perheeni tuki on ollut tässä suhteessa korvaamattoman tärkeää.

Toivoa voi saada myös vertaistuen avulla. Erityisesti toisten vaikeasta tilanteesta selvinneiden tarinat antavat uskoa myös itseen: jos tuo onnistui, miksen onnistuisi minäkin? Minulla erään teistä lukijoistani toipumistarina pitkän sairastamisen jälkeen on ollut niin vaikuttava, että olen saanut siitä valtavasti voimia ja uskoa omaan paranemiseeni. Myös muiden samankaltaisessa tilanteessa olevien sairastavien jakamat pienet onnistumiset ovat rohkaisseet minua oikeisiin valintoihin. Lisäksi seuraan aktiivisesti muutaman muun sairastavan blogia, ja erityisesti yksi on antanut minulle toivoa joka viikko kirjoituksillaan. Toivon, että jollekin teistä lukijoistani tämä minun blogini ja jakamani onnistumisen kokemukset antavat toivoa.

Lopuksi on tärkeää muistuttaa vielä vanhasta mietelauseesta: toivoa on niin kauan kuin on elämää. Vaikka se on kauniisti sanottu, se ei ole pelkkää sanahelinää, vaan pitää täysin paikkaansa. Meillä jokaisella on mahdollisuus nousta, on suo sitten ollut kuinka pitkä tai syvä tahansa. Ja minä olen vielä joskus meille kaikille siitä hyvä esimerkki. Sitä, mitä reittiä polkuni kulkee ja milloin määränpääni saavutan, en vielä tiedä. Mutta päämäärä on tärkein. Ja sinne pääsemisen suhteen en aio koskaan menettää toivoani. Älä menetä sinäkään.


 
 
 
 
<3: Ida
 
 

8 kommenttia:

  1. Kaunis teksti tärkeästä asiasta Ida. Toivo on todella iso osa toipumista ja sinä olit löytänyt siitäkin asiasta monta puolta. Usko oman itsensä selviytymiseen on kantava voima ja vaikka tuntuu, että tarpoisi suossa polviaan myöten ja tulevaisuus on mustaa, täytyy tarrautua niihin pieniin oljenkorsiin, joita käyttöömme on annettu. Niitä ovat mm. juuri läheiset ihmiset ja edelliset onnistumisen kokemukset joihin muistoissa palata. Kirjoitit kauniisti perheesi tuesta ja vertaistuesta. Itse olen myös kokenut, että epätoivon hetkellä, kun itse ei tiedä, onko ihan metsässä toipumisensa kanssa, niin pieni positiivinen sana ja kannustus joltakulta tutulta saa ajattelemaan: "hitsi, ei tämä tilanne ihan toivoton olekaan vaan päinvastoin!" Kommentit saavat uskon itseensä palaamaan. Toivoa on aina, siitä pitää vain itselleen aika ajoin muistuttaa. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas kommentistasi Nell! Ihanaa, kun jaksat niin aktiivisesti aina kommentoida tekstejäni, kommenteistanne tulee aina niin hyvälle mielelle :)
      Olet oikeassa pienten asioiden merkityksestä toivon ylläpitämisessä. Kun olo tuntuu epätoivoiselta, on hyvä jos on muita, jotka voivat palautella mieleen sen olemassa oloa. Joskus se kuitenkin täytyy myös tehdä itse...Muistathan siis myös muistutella itseäsi aina aika ajoin siitä, että toivoa on AINA?
      Pidä huolta itsestäsi, noustaan yhdessä tästä suosta nyt toisiamme tukien, eikö? <3

      Poista
  2. Hei Ida!
    Kirjoitit osuvasti, että teot ratkaisevat, eivät vain kauniit sanat. Koska kun tarpeeksi kauan aina vain toistaa kauniita sanoja mutta ei silti tee mitään muutoksia lakkaa ympäristö pian uskomaan näitä kauniita sanoja.
    Myös toivo on todella oleellinen asia, oma tai toisen jos oma toivo on hiipunut taka-alalle. Omasta itsestäni voin sanoa, etten koskaan ole kokonaan lakannut toivomasta että joku päivä vielä olen takaisin työelämässä vaikka lääkärit ja hoitajat ovat useaankin otteeseen halunneet laittaa minut eläkkeelle. Ja nyt olen osa-aikatyössä! Toki on ollut hyvin, hyvin mustiakin ajanjaksoja, silloin terapeuttini on jaksanut uskoa minuun ja pitää minun toivoa yllä. Kun kaikki muut ympärilläni nostivat kätensä pystyyn ja sanoivat etten koskaan parane, jaksoi terapautti aina vain uskoa minuun. Riittää siis, ainakin minulle, että on se YKSI ihminen joka uskoo sinuun!

    Muiden lailla me kaikki lukijat uskomme sinuun Ida! Ei ole mitään väliä milloin saavutat päämääräsi, pääasia on että sinulla ON päämäärä ja että TEET sen eteen töitä, niin kuin suuresti teet!
    Lämmin voimahali sinulle Ida <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina! Kiitos taas kommentistasi. Olit selvästi ymmärtänyt tekstini pointin :)
      Liikutuin tuosta, mitä kirjoitit terapeuttisi uskosta Sinuun silloinkin, kun muut olisivat halunneet antaa periksi. Minulla on isäni, joka on aina uskonut minuun, olen sitten ollut sairaudessa miten syvällä tahansa, ja jaksanut ylläpitää toivoani, kun muut, edes minä itse, eivät ole sitä nähneet. Olen siitä hänelle ikuisesti kiitollinen enkä ilman häntä varmaan olisi enää tässä.
      Ihailen TODELLA sitä sinnikkyyttä, jolla sinä taistelit itsesi takaisin elämään. Olet minulle, ja varmasti monille muillekin sairauden kanssa kamppaileville esimerkki siitä, kuinka hyvinkin vaikeasta tilanteesta on mahdollista selvitä. Lyhyesti sanottuna olet TOIVOA antava voima. KIITOS siitä. Kiitos, että olet olemassa. <3

      Poista
  3. Sä paranet ihan varmasti. Nyt rohkeutta ja armoa itselle. Tsemppiä, olen täällä sua tukemassa ja kannustamassa aina kun apua tarvitset ja vierellä vaikket tarvitsisikaan.

    Tsemppiä myös kaikille muille samanasian kanssa kamppaileville: Aina on toivoa.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos rakas kommetnistasi. Kiitos siitä, että uskot minuun ja parantumiseeni. Ilman sitä en jaksaisi uskoa minäkään. En tiedä olisinko edes tässä, mutta ainakaan en olisi näinkään pitkällä toipumisessani, jos minulla ei olisi ollut aina ympärilläni rakastavaa perhettä, joka on jaksanut uskoa minuun ja ylläpitää toivoa. KIITOS. <3

      Poista
  4. Kiitos Ida, tärkeistä pohdinnoista, ja kiitos Fanny tsempeistä!

    Tuo onnistumisen kokemisen ja positiivisuuden kehä on ihan oleellinen toipumisen suhteen. Jos en minä aina vaan sitkeästi jaksaisi uskoa parempaan huomiseen ja iloita pienenpienistä ja välillä isommistakin muutoksista, niin ajatuskuvioiden kuin tekojen tasolla, en varmastikaan enää tällä pallolla porskuttelisi. On myös totta että on tärkeää, että ympärillä on kannustavia ihmisiä. Sinulla on onnea kun läheisesi jaksavat tukea, kannustaa ja iloita onnistumisistasi ja ennen kaikkea huomaavat ja näkevät ne. Usein läheisen on nimittäin niin tavattoman vaikeaa olla kärsivällinen ja ymmärtää tämän sairauden pitkäjänteisyyttä ja huomata pienenpieniäkin edistysaskeleita. Näinä hetkinä jonkin ammattihenkilön kannustus ja tuki tai vertaistuki on ehkä kaikkein tärkeintä. Mutta ihan kaikkein tärkeintä on kuitenkin oma usko itseen; usko parempaan ja oma usko omiin voimiin, sillä kukaan ulkopuolinen ei voi päästä pääsi sisään eikä voi tietää mitä käyt läpi; mitä kaikkea jokainen ponnistus kohti parempaa huomista pitää sisällään. Kaikkea sitä ahdistusta, uupumusta, niitä pakkoja, pelkoja, sitä kaaosta. Mutta ikinä koskaan ei saa luopua toivosta JOS haluaa toipua!

    Jatketaanhan harjoituksia, Idasein!
    Annoit minulle taas lisää uskoa ja voimia!
    Auringonsäteitä ja lämpimiä halauksia Sinulle!
    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi taas Andrea! Jokainen kommenttisi on tärkeä, mutta tämä sai aivan erityisesti hymyn huulilleni. Ja tiedätkö miksi? Sen takia, että siitä paistoi läpi toivo, usko itseen ja omaan onnistumiseen. Olen nähnyt Sinut useasti syvällä sairaudessasi ja vaikeissa tilanteissa. Silti olen aina jaksanut uskoa toipumiseesi, siihen, että Sinä vielä voitat tämän sairauden. Nyt olen siitä varma. Sinussa on se voima. Kyllä me vielä nousemme tästä suosta, molemmat, eikö? Hienoa, jos blogini voi olla pieneltä osin tukemassa Sinua tällä matkalla. Paljon lämpimiä tsemppihalauksia sinne! Olet tärkeä <3

      Poista