torstai 20. marraskuuta 2014

Sairaskertomus osa 2: mistä kaikki sai alkunsa

Tämä tekstini on jatkoa aloittamalleni sairaskertomukselleni, jonka kirjoittamisen aloitin kesällä. Monen monta tekstiä onkin mahtunut tähän väliin -kaikenlaista kun on ehtinyt elämääni mahtua. Mutta tässä nyt olisi vihdoin teille, jotka jäitte ensimmäisen osan jälkeen odottamaan jatkoa, siis toinen osa sairaskertomuksestani, olkaapat hyvät!

Edellisessä sairaskertomusta koskevassa tekstissäni kirjoittelin niistä tekijöistä, jotka altistivat minut sairastumiselle. Vaikka juuret ovat pitkät, syömisellä oireilu alkoi minulla varsinaisesti vasta lukiossa. Mitään tarkkaa ajankohtaa tai päivää en osaa sille sanoa, sillä sairaus, se saapui elämääni kavalasti ja vaivihkaa. Vähitellen, mutta sittenkin niin kovin varmasti se valtasi minut syleilyynsä ja puhalsi voimat pois minusta. Pikkuhiljaa, mutta sittenkin liian myöhään, heräsin huomaamaan, kuinka oma tahtoni ja oma korntollini olikin siirtynyt pois minulta sairauden käsiin.

Ensimmäisenä sairaus näkyi kohdallani pitkinä suunnitelmina, erilaisina ruokailuun ja liikkumiseen liittyvinä listoina ja kieltoina, jotka valtasivat ajatukseni ja päiväkirjamerkintäni. Hain epötoivoisesti kotnrollia sisälläni vallitsevaan pelkoon ja kaaoksen tunteeseen kehittelemällä itselleni sääntöjä, joiden avulla hallita syömistäni -ja sitä kautta elämääni.

Tämän valheellisen kontrollin tunteen kautta tavoittelin myös valtaa omaan kehooni. Pelkäsin myös siinä havaitsemiani muutoksia kohti naisellisempia muotoja. Olin aina ollut hoikka, jopa omasta mielestäni liiankin laiha, ja vaikka kauneusihanteeni oli omaa vartaloani huomattavasti naisellisempi, aiheuttivat siinä tapahtuvat muutokset minussa hämmennnystä, olinhan tottunut liittämään kehooni vain kommentteja laihuudestani. Päätin itsepintaisesti pysäyttää tuon kehoni kehittymisen kohti jotakin, jonka koin vieraaksi, joka ei tuntunut omaltani. Muistan ajatelleeni, että ainakin yksi asia saisi pysyä, yhden asian elämässäni olisi kaikessa muutoksen ristitulessa lähestyvän aikuistumisen kynnyksellä säilyttävä muuttumattomana, ja se olisi oma kehoni. Se olisi minun, ja sille minä saisin tehdä mitä vain. Sen minä pitäisin mieleni tasolla, sillä minä erottuisin muista.

Ulkopuolisille ensimmäisiä merkkejä syömsihäiriöstäni olivat varmasti kyvyttömyyteni lounastaa koulun ruokalassa. Kun ennen raikui iloinen nauruni läpi koulun ruokalan varmasti aina käytäville saakka, eristäydyin minä nyt läksykirjojeni kanssa koulun kirjastoon tai käytäville ystävieni siirtyessä syömään koulun ruokalaan. Hiljaa ja yksin, lopen väsyneenä, voimattomana ja nälkäisenä. Näinä hetkinä saapui elämääni myös toinen kutsumaton vieras: yksinäisyys. Tunsin olevani pohjattoman yksin, sillä tunsin, että minulta oli kielletty jotakin, joka yhdisti muun ystäväpiirini -siitäkin huolimatta, että todellinen erottaja olinkin minä itse ja sairauteni.

Alkuvaiheessa sairauteeni liittyi kuitenkin hyvin voimakkaasti oiredeni salailu ja piilottelu. Koin sairauteni häpeälliseksi, ja toisaalta sellaiseksi, jonka halusin pitää vain itselläni, sillä niin paljon kuin kaikkkea sen tuomaa vihasinkin, pelkäsin myös samaan aikaan sitä, että se vietäisiin minulta pois. Niin kummalliselta kuin se kuulostaakin, minä tarvitsin tuota kontrollikeinoani, minä tarvitsin oman syömishäiriömaailmani, enkä ollut valmis siitä luopumaan.

Pitääkseni sairauteni siis piilossa muilta, kävin joskus jopa näön vuoksi syömässä koulun ruokalassa, vain osoittaakseni muille, ja ehkä kuitenkin ennen kaikkea itselleni, siihen pystyväni ja kuuluvani joukkoon. Koulun lihapullien ja perunoiden jälkeen vietin vieläkin yksinäisempiä hetkiä koulun vessassa oksentaen epätoivoisesti ulos kauhuani. Pukeuduin myös säkkimäisiin vaatteisiin, joihin kätkin kehoni, ja jotka samalla kuvastivat suurta alakuloani ja pohjatonta yksinäisyyden tunnettani.

Kaiken salailun keskellä yritin pitää minulle tärkeästä ystäväpiiristäni kiinni kynsin ja hampain, mutta sairaus vei minua koko ajan kauemmaksi heistä. Perheelleni en puhunut ongelmistani mitään, ja kehityin taitavaksi valehtelijaksi ja manipuloijaksi.

Lopulta tarve sairastaa omassa rauhassani nousikin kaiken yläpuolelle. Tartuin mahdollisuuteen muuttaa omilleni, ja vaikka syynä olivat tietysti myös jokaisen nuoren halu ja tarve itsenäistyä, oli päätöstäni sanelemassa sairauteni.

Tuo omilleni muutto olikin kaikkea muuta kuin oma päätös ja ajankohdaltaan pahin mahdollinen. Samaan aikaan, kun pelkäsin aikuistumista ja itsenäistymistä, halusin salailla sairauteni. Koin myös niin voimakasta pelkoa yksin jäämisestä ja perheestäni irtautumisesta, että en nähnyt muuta vaihtoehtoa, kuin riuhtaista itseni sitä päin kerralla, mennä pelkoani kohti. Nyt tai ei koskaan, muistan ajatelleeni, ja syöksyin päin liekkejä, toivoen sillä tavalla pitäväni jollain tavalla pakenevan kontrollin itselläni.

Omassa asunnossani oireiluni sai minusta täysin vallan. Päällimmäisenä muistan omassa asunnossani elelemisestä syvän häpeän, itseinhon ja pohjattoman väsymyksen, sekä tietysti jo tutuksi tulleen vieralaiseni yksinäisyyden. Ajatukseni täyttyivät ainaisista lupauksista -lupauksista, joita saneli vuoroin sairaus ja sen vaatimukset otteen tiukentamiseen entisestään, vuoroin se järjen ääni, joka epätoivoisesti yritti pysäyttää pysäyttämättömän.  Juoksin ulkona tunteja yksin, kituuttelin pitkiä aikoja syömättä, ja elin ruokakaupan ja kotini välillä. Tuolloin sairauteeni liittyi myös ahmiminen ja oksentaminen, joka ei missään muussa vaiheessa ole kuulunut sairauteni kuvaan. Purin tuohon posliinijumalaani pohjatonta tyhjyyttäni, tarvettani rangaista itseäni ja tietysti huutavaa nälkääni.

Eristäydyin siis omaan asuntooni sairastamaan. Yksin, niin tavattoman yksin. Lukuisista vanhempieni yhteydenottoyrityksistäni huolimatta, en vuoden aikana tavannut juurikaan edes perhettäni. Pelkäsin suunnattomasti, että paljastuisin, ja pelkäsin, että ikäväni kotiin, ikäväni turvaan ja Elämään kasvaisi noiden tapaamisten myötä liian suureksi.

Kävin siis koulussa, tunnollisesti yhä heikkenevistä henkisistä voimavaroistani huolimatta, ja sen ulopuolella tapasin vain oikeastaan Parasta Ystävääni. Ja hyvä, että tapasinkin, sillä tuo Ystäväni, jota yhä Parhaaksi sellaisekseni kutsun, hän piti minut kiinni elämässä.Teimme kahdestaan pitkiä kävelylenkkejä yhdessä, ja puimme yhdessä niin ongelmiani kuin kaikkea maailman ja taivaan väliltä. Olen ikuisesti kiitollinen parhaalle Ystävälleni, joka jaksoi Suurilla korvillaan kuunnella minua, tukea minua sitäkin Suuremmalla sydämellään, ja samalla antoi minulle kuin henkistä tekohengitystä.

Olimme kuitenkin vielä nuoria, ikämme puolesta ehkä aikuistumisen kynnyksellä, mutta todellisuudessa vielä lapsia kumpainenkin. Oli selvää, ettei toinen jaksanut minua kannatella loputtomiin, vaan tarvitsin, tai itse asiassa tarvitsimme kai molemmat, aikuisen tukea ja apua. Niinpä, kun itsepintaisesti yhä kieltäydyin kertomasta mitään omille vanhemmilleni, johtuen suunnattoman tarpeesta suojella Rakkaimpiani, päätyi Ystäväni kertomaan tilanteestani läheiselle opettajallamme.

Tuo opettaja otti ensi kertaa aikuisena vastuun tilanteestani, ja vaikka tilanne ahdisti häntäkin varmasti paljon, hän paitsi ohjasi minut osaavimpiin käsiin hoitoon, myös auttoi minua henkilökohtaisesti aivan valtavasti. Käytimme tunteja ja tunteja jutellen yhdessä hyppytunneilla, vaihtelimme kirjeitä ja sähköposteja. Silloin ensi kertaa pitkiin aikoihin tunsin, että minusta todella välitetään ja pidetään huolta, minulla oli elämässäni aikuinen johon tukeutua. Tuo opettaja herätti siis taas henkiin sen turvan tunteen, joka minulla oli aina lapsuudessani ja nuoruudessa omilta vanhemmiltani ollut, mutta jonka sairauden yksinäisyys, eristäytyminen ja pelko olivat kätkeneet alleen. Ja olenkin varma, että tämä tunne esti lopullisen romahdukseni vielä tuossa vaiheessa.

Lienee kuitenkin selvää, ettei aineenopettaja voinut määrättömästi minua henkilökohtaisesti tukea, eikä koskaan korvata täysin elämäni tärkeimpiä aikuisia: omia vanhempiani. Kun sitten hoitokuvioni monimutkastuivat edelleen, ja yhteisten keskustelujemme kautta aloin itsekin ymmärtää olevani sairas, päädyin monen mutkan kautta avautumaan asiasta vanhemmilleni. Mutta siitä sekä ensimmäisistä hoitokokemuksistani kerron seuraavassa sairaskertomukseni osassa.

<3: Ida

16 kommenttia:

  1. Surullista luettavaa :--| onneksi toi kaikki on takana päin ja nyt vaan kohti uusia haasteita! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, älä muuta sano, onneksi tämä kaikki alkaa olla ohi, ja uudet seikkailut odottavat! Sitä en tiedä, mitä on edessä, mutta sen tiedän, että se tuntuu paljon paremmalta ilman anoreksiaa. Ja ihan samoin olen varma, että myös Sinulla on edessäsi vielä monta hienoa kokemusta, jotka haluat kokea ilman Mörköä olkapäälläsi, ja koetkin! Hyvää viikonloppua! :)

      Poista
  2. Voi rakas sisko, niin niin surulista. Surullista ja raastavaa. Olen niin pahoillani kaikesta siitä, mitä olet joutunut kokemaan, mitään tälläistä et totisesti olisi ansainnut. Olen pahoillani, etten aikoinani osannut olla sinulle tueksi ja avuksi. Allekirjoitan tuon, että sinusta tuli taitava valehtelija ja manipuloija. Olisi pitänyt nähdä niiden läpi se sisko, jonka sisällä kirkui hätä. Ehkä sitä halusi tarttua itsekin niihin valheisiin, roikkua niissä vähäisissä toiven rippeissä, että sittenkin, ehkä sittenkin kaikki on ihan hyvin. Toivon sydämestäni että tänä päivänä voit kääntyä puoleeni missä tahansa. En lupaa aina ymmärtää, löytää oikeita sanoja tai vastauksia. Mutta lupaan kuunnella ja olla läsnä, kulkea rinnallesi toi elämä sitten mitä tahansa eteemme. Niin kuin joskus terapiassa sanoin, Uskon että lopulta on jokin vielä suurempi ja mahtavampi voima kuin tämä sairauden voima ja se on perheemme rakkaus sinua kohtaan. Jatketaan yhdessä<3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Fanny, olipa Ihana kommentti, ihan herkistyin, kiitos! Meillä kaikilla on varmasti monta sellaista tekoa ja sanaa, jotka haluaisimme muotoilla toisin. Mutta, kaikesta kauheudesta huolimatta, on tämä kaikki tuonut myös jotakin hyvää: se on tiivistänyt perheemme sellaiseksi rakkauden täytteiseksi voimapesäksi, jota mitkään nuo teot tai sanat eivät muserra -eikä muserra muuten sekään, mitä ikinä tuleekaan eteemme. Sillä on se mitä vain, me selviämme siitä, yhdessä. <3

      Poista
  3. Hei!
    Olen sanaton. Onneksi olet vahva Nuori Nainen!
    ajatuksissa olet usein.
    t. marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Marika, juuri olit mielessäni viimeksi muutama päivä sitten, kun kirjoittelin joulukortteja! Koska minulla ei ole osoitettasi, toivotan jo nyt oikein mukavaa joulun odotusta Sinulle ja perheellesi! En koskaan unohda yhteistä matkaamme.

      Poista
  4. Surullista, surullista luettavaa... Onneksi noina aikoina synkimpinä löytyi edes kaksi pientä, suurta valopilkkua: Paras Ystäväsi sekä suurenmoinen opettajasi. Ja onneksi, onneksi tänään kaikki on niin toisin: oma koti ei ole enää se pohjattoman tragedian päänäyttämö, vaan uudenuutukaisia tuulia tuoksuva ikioma turvallinen pesäkolo! Ja onneksi tänään ne elämäsi ihmisistä kaikkein tärkeimmät: oma ydinperheesi, on tiiviisti tukenasi ja läsnä. Niin hyvinä kuin huonoina hetkinä. Aina. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Andrea! Niin oikeassa olet jälleen, ja jokainen meistä tarvitsee tuollaisia valonpilkahduksia, ystävällisiä sanoja, tukea ja kannustusta. Toivon, että myös Sinä koet sellaista saavasi, sillä Sinä jos kuka, olet sen ansainnut. Sillä tiedätkö, uskon, että myös Sinä olet monelle sellainen valonpillkahdus, esimerkiksi täällä blogimaailmassa. Toivottavasti osaat olla myös itsellesi sellainen. <3

      Poista
  5. Tekstisi riipii sydäntäni, niin paljon tuskaa se sisältää. Olet käynyt pohjalla ja sairastaminen on yhtä vuoristorataa. Ihana kuitenkin oli lopussa huomata, että sait apua. Se oli varmasti ensimmäinen sysäys siihen kierteeseen, jonka lopussa pääsit tarttumaan terveyteen. Odotamme jatkoa.
    Ihanaa viikonloppua sinulle Ida-muru! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Nell, juuri se avun pyytäminen ja vastaanottaminen, se se vasta on tärkeää. Jokainen meistä tarvitsee silloin vähän tukea ulkopuolelta, ja kukaan ei täällä jaksa yksin. On ollut Suuri Onni huomata, kuinka myös Sinä olet tuon askeleen uskaltanut ottaa. Siitäkin huolimatta, että pelottaa, ja varmasti epäilyttääkin. Mutta tiedätkö, minä en epäile puolestasi yhtään, sillä minä tiedän: Ystävä, Sinä todella olet vielä Selviytyjä! <3

      Poista
  6. Hei Ida!
    Rankkaa tekstiä. Ja rankkaa on sairauskin. Olen hyvilläni siitä, että koulussa sait tukea ja apua opettajaltasi. Tuossa tilanteessa kun se aikuisen tuki on niin oleellinen! Ja kiitos Parhaalle Ystävällesi siitä, että kertoi tilanteestasi tälle opettajalle!
    Rohkeasti kerroit asiasta vanhemmillesi ja onneksi niin teit! Nyt olet tässä ja nyt, onneksi!
    Lämmin halaus <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina! Rankka on tarinamme, niin Sinun kuin minunkin. Mutta sitäkin parempi on lopputulos. Ja kuten eräässä kappaleessa sanotaa: "ei välii sil, mist oon tullu, vaan sil, kuka mä oon". Ja Sinä ja minä, me olemme Selviytyjiä, Ja Elämän muokkaamia juuri tällaiseksi, hyviksi, täysin riittäviksi, vähitellen myös itsellemme, ihmisiksi. Ja kuten toteat: olkaamme onnellisia siitä, että olemme nyt ja tässä. Ja ennen kaikkea: toinen toistemme rinnalla ja Ystävinä.<3<3<3

      Poista
  7. Moikka! :)
    En tiiä muistatko muo, mutta ollaan oltu joskus samaa aikaa Tyttöjen talolla ja kesällä taidettiin olla samaa aikaa puutarharetkellä.
    Löysin sun blogin muutama päivä sitten ja olen lukenut vanhoja kirjoituksiasi ja samaistunut joihinkin ajatuksiisi todella ja pystynyt tuntemaan samat fiilikset mitä itsekkin olet läpikäynyt.
    Täytyi oikein tulla tänne kommentoimaan ja sanomaan, että sä olet tosi vahva ihminen ja oot upeesti jaksanut taistella monen vuoden ajan! Mahtavaa!! On ollut ihana lukea miten olet edistynyt ja se antaa varmasti monelle muullekkin tsemppiä ja antaa uskoa että kaikki on mahdollista! :)
    Tiedän ettei toipuminen ole todellakaan helppoa, sillä itsekkin tässä samassa asiassa koitan taistella, ja päästä kiinni takaisin siihen tavalliseen ja terveeseen elämään joka mullakin oli monta monta vuotta sitten. Aika pitkällä tässä itsekkin ollaan ja sinnikkäästi jatketaan matkaa eteenpäin :)
    Jatka samaan malliin niin pääset aivan varmasti maaliin saakka! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Pinja! Muistanpa Sinut oikein hyvinkin, ja voi että on kiva kuulla Sinusta! :)
      Muistan Sinut oikein herttaisena ja mukavanoloisena nuorena naisena, jonka tummaa puhuva olemus sai minut kuitenkin huolestumaan. Nyt oli oikea ilo lukea blogistasi, kuinka olet mennyt eteenpäin, esimerkiksi puhumalla rohkeasti tilanteestasi. Sekä ennen kaikkea siitä löytämästäsi Elämänilosta, joka jo blogistasi kuten tästäkin kommentistasi välittyy.
      Toivon, että saat kerättyä siitä rohkeutta jatkaa eteenpäin niinä vaikeinakin hetkinä. Tiedän todella kokemuksesta, että helppoa se ei todellakaan ole, mutta silti se vaikeammaltakin tuntuva tie kannattaa valita.
      Voin nimittäin vakuuttaa, että Elämä on niin paljon parempaa ilman anoreksiaa. Ja Sinä, Ihana Pinja olet sen kaiken hyvän ansainnut.
      Olet vielä nuori, Sinulla on monta Hienoa kokemusta ja mukavaa seikkailua vielä edessäsi, niin kliseeltä kuin se kuulostaakin, oikeasti lähes koko Elämä edessäsi. Ja tuon Elämän Sinä vielä saavutat kokonaisuudessaa, aivan varmasti.
      Sisua ja sinnikkyyttä, rohkeutta ja sitten sitä armollisuuttakin itseäsi kohtaan, toivota Sinulle koko sydämestäni! :)

      Poista
    2. Kiitos kauniista sanoistasi!
      Itse olen nyt viimeisen vuoden aikana päässyt hurjasti eteenpäin ja olen todella iloinen että tein sen päätöksen alkaa toipumaan. Todellakin on ollut kaiken sen tuskan arvoista :---)
      Itse olen kerännyt jo painon lisäksi muita positiivisia asioita takaisin elämääni ja en voisi kiitollisempi niistä ollakkaan!
      Tuli ihan tarpeeksi monta vuotta hukattua sairauteen, joka vei minulta kumminkin kaiken, eikä antanut mitään hyvää takaisin.
      Ei ole ikävä enää niitä aikoja vaan innolla odotan tulevaa ja sitä kaikkea hyvää mitä minullakin edessäpäin vielä on. Tiedän että parempaan ollaan menossa ja se onnistuu ainoastaan tämän sairauden selättämisellä.
      Kummatkin meistä ollaan ansaittu parempaa mitä anoreksia voisi ikinä antaa meille. :)

      Jään ehdottomasti seurailemaan kamppailuasi paremmasta elämästä ja toivotan hurjan suuret tsempit siihen sinulle, jatka vain samaan malliin, hienosti olet pärjännyt!! :)

      Poista
    3. Kiitos itsellesi!
      Sinulla on kyllä todella asenne kohdallaan ja mikä tärkeintä, olet ottanut rohkeita askeleita ja alkanut nauttia Elämästä, olet selvvää Seliytyjäainesta!:)
      Mielelläni myös minä seuraan Sinun matkaasi, varrmaan voittoon sakkaa!
      Iso tsemppihalaus! :)

      Poista