keskiviikko 7. elokuuta 2013

Kun jokainen päivä on uusi mahdollisuus

Anoreksia saa usein siirtämään muutoksen tekemistä tulevaisuuteen, ja elämään maailmassa, jossa ei ole nykyisyyttä. Sairastaminen on aina vain uusia ja uusia tavoitteita. Toipumisessa on vain tulevaisuuden terve näkymä, mutta silti ei asioita, joiden eteen tulisi juuri nyt työskennellä. Näin oli pitkään myös omalla kohdallani. Viimeisessä tapaamisessa hoitajani kanssa ymmärsin, että minun on opeteltava elämään tässä hetkessä, mikä vaatii minulta uudenlaista ajattelutapaa. Seuraavassa kerron hieman tästä uudenlaisesta ajattelutavastani, jota opettelen sisästämään.

Parhaiten tähän ajattelutapaan pääsee käsiksi pohtimalla päivän pieniä merkityksellisiä asioita. Hoitajani kehottikin minua pohtimaan, mikä juuri tänään, tässä päivässä on tärkeää. Ei tulevaisuuden, tavoitteiden kannalta, vaan juuri tänään. Esimerkiksi kyseisenä päivänä oli tärkeää käydä juttelemassa polilla hoitajani kanssa, ja seuraavana tavata ystäviäni. Tänään minulle on ollut tärkeää saada purettua vaikeita tunteita, ja saada yksin syötyä aamiainen.

Tämän ajattelutavan kautta, jossa siis jokainen päivä on jollakin tavalla tärkeä tai ainakin jokaisessa päivässä on jotakin tärkeää, voi myös miettiä, mitä voin tehdä nyt. En pysty paranemaan tänään, mutta tänään voin syödä ateriasuunnitelman mukaan, voin hyväksyä vaa'alla näkyneen pienen nousun ja levätä kotona. Juuri tänään voin syödä leivän murentelematta ja laittaa kunnolla rasvaa leivän päälle.

Tässä hetkessä eläminen tarkoittaa myös, että suhtautuu päivään uutena, eikä moiti itseään menneistä virheistää, vääristä valinnoistaan tai ryve epätoivossa menneiden epäonnistumisten vuoksi. Virheistään voi aina ottaa opiksi, mutta katse on pidettävä nykyhetkessä. Kysymys kuuluisikin esittää: mitä voin tehdä tänään toisin sen sijaan, että pohtisi miksi tai mitä teki väärin. Sillä lopulta jokainen päivä, jokainen hetki ja jokainen valintatilanne on uusi mahdollisuus.

Anoreksiaan sairastunut on kuitenkin usein hyvin vaativa itseään ja toipumistaan kohtaan, ja siksi tulevaisuuteen positiivisti suuntautuminen ja tällaisten pienten edistysaskelten hyväksyminen on vaikeaa. Olen monesti tuskaillut sen asian kanssa, miksi en voi vain herätä eräänä päivänä terveenä. Miksi pelkkä päästös paranemisesta ei kuitenkaan riitä siihen, että voisi vain heittää sairauden romukoppaan tai miksi sairauttaan ei voisi vain unohtaa. Todellisuudessa kuitenkin elefanttikin kannattaa haukata pala kerrallaan.

Mutta nämä pienet valinnat, juuri se työ, mitä tällä hetkellä teen paranemisen eteen on sitä edistymistä kohti lopullista päämäärääni, kohti sitä päivää, jolloin herään terveenä. Se ei tapahdu hetkessä, mutta juuri nyt voin kuitenkin aina tehdä jotakin. Sen sijaan, että miettisi jatkuvasti sitä, mitä ei tänään voi vielä saavuttaa, kannattaakin keskittää energiansa sen tekemiseen, mitä voi tehdä nyt.

Tässä hetkessä eläminen ei kuitenkaan tarkoita, että tavoitteet tai tulevaisuuden haaveet pitäisi tai kannattaisi unohtaa, ei suinkaan. Ne kannattaa maalata tulevaisuuteen, kuten hoitajani kuvasi, akvarellein, hentoina ohjauksina, jotka auttavat ohjaamaan itseään oikeaan suuntaa oikeiden tekojen kautta kohti tavoitetta. Niitä voi muuttaa, mutta tärkeintä ei olekaan itse lopputulos, vaan se matka, jonka on käynyt lopputulokseen. Ja kun matkaan voi olla tyytyväinen, on tyytyväinen myös lopputulokseen.

Ja vaikka matka olisikin vielä kesken, ei se suinkaa tarkoita sitä, että matkasta ei saisi nauttia ennen määränpään saavuttamista. Pitkään minäki ajattelin, että koska olen sairas, minun kuuluukin kärsiä ja tuntea esimerkiksi syyllisyyttä. Nyt ajatukseni ovat tämänkin asian suhteen muuttuneet. Kyllä paha olo kuuluu sairauteen, mutta siinä ei välttämättä tarvitse koko aikaa märehtiä. Se, ettei ole vielä terve, ei tarkoita, että tästäkin hetkestä ei saisi nauttia. Elämässä mene paljon hukkaan, jos odottaa aina vain onnea tulevaisuudessa.

Tämän ajatuksen siivittämä olenkin oppinut nauttimaan ja keräämään voimia niistä pienistä onnen sirpaleista, jotka juuri tällä hetkellä tuottavat minulle mielihyvää, ja tietoisesti rakentamaan niitä arkeeni. Se voi olla esimerkiksi aurinkoisesta säästä nauttimista tai sateisena päivänä iloa siitä, kuinka voi istua suhvannurkassa kirja kädessä.

Joka päivä nukkumaan käydessä mietinkin: mikä tänään teki minut onnelliseksi. Elinkö tänään päiväni kuten halusin sen elää? Ja yhä useammin ja useammin nukahdan hymyssä suin.

<3: Ida

12 kommenttia:

  1. Tekstisi oli hienoa luettavaa, itse asiassa jokaiselle sopivaa. Tämä onkin viisas ajatus pohtia mikä oli tämän päivän paras asia. Jokaisesta arjesta kun löytyy helmikin, kun sitä oikein katsoo ja tärkeintähän on etsintä ja sen päivän helmen löytäminen. Onnea päivän parhaan asian löytämiseen ja hyvää oloa siitä miten pienikin voi olla suurta.
    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Oikein hyvin tunnuit tavoittaneen ja ymmärtäneen tekstini ytimen. Toivotan teille oikein onnekasta helmen metsästystä, päivä kerrallaan. Ja toivon, että päivänne täyttyvät pienistä kilmatavista helmistä. Sillä te, jos ketkä osaatte ne löytää, ja niistä iloita, näin uskon. Olettehan te sen minullekin aikoinani opettaneet, vaikka siihen nyt pientä muistuttelua kaipasinkin. Onnea ja Aurinkoa päiviinne halauksien kera täältä ruudun tosielta puolen.

      Poista
  2. Todella merkityksellinen keskustelu sinulla onkin ollut hoitajasi kanssa, olen kanssanne samaa mieltä.
    Kun sairastaa näin vaikeaa sairautta ja alkaa hiljalleen toipua, katse on automaattisesti tulevaisuudessa: "sitten kun olen terve...". Monesti hoitotapaamisissakin kysellään sitä, mitä ajattelit tehdä tulevaisuudessa, sitten kun olet työkykyinen, missä näet itsesi viiden vuoden päässä? Kaikki nämä kysymykset lataavat kauhean suuret odotukset paranemiseen ja tulevaan. Sanoisin, että jopa liian suuret. Ne saavat parantumisen tuntumaan valtavalta harppaukselta, liian suurelta palalta niellä ja pelottavalta möhkäleeltä, joka pitää sisäistää hetkessä ja mahdollisimman nopeasti. Näin ei kuitenkaan saisi olla. Toipuminen on matka ja vie aikaa. Se pitää edetä askel askeleelta, päivä, joskus jopa tunti, kerrallaan, kaikessa rauhassa. Kun arjesta ja päivistä osaa nauttia pala kerrallaan ja huomata ne pienet teot ja positiiviset värähdykset, on arki paljon vaivattomampaa ja mieli ei muserru suuren tulevaisuuden taakan alle.
    Pienet teot ja ilon aiheet saavat päivät kulumaan ja toipumista tapahtuu ihan huomaamatta. Ja se, että on sairas, ja vasta toipilas, ei tarkoita, etteikö elämästä jo saisi nauttia. Päinvastoin, kaikki pienet ilot ja onnistumiset on hyvä ottaa avosylin vastaan, sillä ne tekevät päivistä merkityksellisiä. Ja kirjoitit niin osuvasti, kuinka elämässä menee paljon hukkaan, jos vain odottaa onnea tulevaisuudessa.
    On parasta elää NYT ja TÄSSÄ!
    Sen sinä olet hienosti oppinut ja jatkat itsevarmana eteenpäin! <3
    Ja onnittelut onnistuneesta aamiaisesta! <3 <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas ajatuksia herättäneestä kommentistasi Nell! Todella viisas ajatus tuo siitä, kuinka paranemista ei kannata ajatella minään isona harppauksena täysin toisenlaiseen elämään, joka tietysti aiheuttaa erilaisuudessaan myös pelkoa ja jonka saavuttamista on vaikea nähdä realistisesti. Sen sijaan toipuminen on juuri niitä pieniä askelia, joita Sinäkin osuvasti kuvaat ja joista parantuminen pikkuhiljaa luonnollisesti sitten mudostuu, kun niitä vain jaksaa rohkeasti ja sinnikkäästi ottaa. Sinä olet jo ottanut monta hienoa askelta oikeaan suuntaan. Nyt toivotankin Sinulle siis paitsi sitä rohkeutta ja sinnikkyyttä, myös onnea sekä niistä askeleista, jotka olet jo ottanut, että niistä, joita koko ajan otat! Muista olla ylpeä itsestäsi. <3

      Poista
  3. Heips Ida!

    Niin naulan kantaan taas pohdintasi! Tuo "sitku"-ajattelu; sitten kun olen terve teen sitä ja tätä... on niin tyypillistä! Ei vain syömishäiriöisille, vaan yleisemminkin Tärkeintä olisi kuitenkin elää juurikin tässä hetkessä, sillä ei se tulevaisuus, eli esim. meidän kohdalla terveys, vain tupsahda kohdalle jos ei aktiivisesti elä jo tätä päivää ja tee työtä paranemisen eteen tässä ja nyt! Ja se työ on todellakin joka päivä elämistä; sen tajuamista että jokainen päivä on arvokas ja myöskin haasteita täynnä.

    On niin tärkeää nähdä jokaisessa päivässä mahdollisuus ja jotain merkityksellistä. Kuten itse kirjoitat, voivat ne päivittäiset merkitykselliset asiat olla vaikka kuinka pieniä, kunhan ne tekevät juuri siitä päivästä merkityksellisen. Minunkin päiväni kohokohta oli tässä pari päivää takaperin oman hoitajani tapaaminen. Saan näistä tapaamisista aina niin paljon voimaa arkeeni, että niitä päiviä ei voita mikään. Seuraavan päivän tyytyväisyyttä tuova asia oli saada kämppä siivottua (minähän tunnetusti inhoan siivoamista... mutta pienten piristävien päikkäreiden jälkeen sekin hoitui! ;)). Jonain päivänä hyvää mieltä ja mielekkyyttä voi tuoda vaikkapa lahjan ostaminen läheiselle. Tällaiset pienet arjen asiat ovat tärkeitä huomata, jotta pystyisi näkemään jokaisen päivän tuoman mielekkyyden.

    Mutta etenkin syömishäiriön ollessa kyseessä, sen vaativuuden ja tulevaisuuden "suurten kuvioiden" edessä, tahtoo usein pienet asiat ja edistysaskeleet unohtua. Kuten juuri esim. esille nostamasi ateriasuunnitelman mukaan syöminen ja sen kautta oman toipumisen edistyminen.

    Mutta, mikä tärkeintä, kuten kirjoitat, jokainen päivä on uusi eikä menneistä epäonnistumisista saisi loputtomiin moittia itseään. Vaan kuten niin viisaasti kirjoitat; jokainen päivä on uusi mahdollisuus. Joka päivä on mahdollisuus tehdä eri tavalla kuin eilen, jos silloin koki jotenkin epäonnistuneensa jossain.

    Tästä sairaudesta ei tosiaankaan voi valitettavasti parantua yhdessä yössä. Mutta, kuten joskus aikoja sitten Sinulle kirjoitin, joskus tulee ehkä sellainen aamu jona voi todeta: tänään minä voin hyvin ja olen onnellinen. Ja, ehkä, ehkä se on juuri sellainen aamu jolloin voisi todeta että on tervehtynyt? Mutta sitä päivää ei ehken kannata aktiivisesti miettiä ja joka päivä haikailla. Se tulee kun on tullakseen ja sen aika on. Sitä ennen on elettävä pienin askelin edeten, jokaista päivää arvostaen ja kunnioittaen - kaikista päivistä ja niiden pienistä suurista edistysaskeleista iloiten!

    Onnea, Ida, onnistuneesta yksin syödystä aamupalasta, siitähän se Sinun päiväsi lähti jo loistavasti liikkeelle!

    Carpe Diem, Idaseni, Carpe Diem!

    Rakkaudella.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas viisaasta kommentistasi Andrea! Aikalailla onnistuitkin siinä kiteyttämään kaiken, mitä tekstilläni halusinkin sanoa. :)
      Ihana kuulla, että myös Sinä saat apua hoitajasi tapaamisista! Ota niistä tapaamisista kaikki irti oman työsi, oman toipumisesi tueksi. Yksi näistä asioista on juuri tuo pienten edistysaskelten huomaaminen ja käsittely. Sillä ainakin minä saan ne jakaessani niistä vielä enemmän iloa irti, ja se rohkaisee ottamaan taas uusia askeleita...Ehkäpä oletkin huomannut saman? Sillä, kuten tiedämme, joka päivä on mahdollisuus tehdä jotakin. Ja näiden pienten tekojen kautta vielä meille molemmille koittaa tuo päivä, josta kirjoitat, että heräämme onnellisena ja hyvinvoivina. Ja ehkäpä tuo päivä on lähempänä kuin uskommekaan, kun vain rohkeasti uskallamme tarttua siihen uuteen mahdollisuuteen, joita jokainen päivä meille tarjoaa? Ja matkallamme määrätietoisesti eteenpäin nauttikaamme niistä pienistä onnen aiheista, joita elämä meille tarjoaa. Halauksia <3

      Poista
  4. Näihin sun teksteihin pystyy samaistumaan niin hyvin ja oot tosi taitava kirjottamaan ! Tsemppejä sulle ! :--)

    tulevaisuuuteen.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos ja ihanaa kun rohkaistuit kommentoimaan! :) Kävinkin kurkkaamassa blogiasi, ja luen varmasti paremmalla ajalla vielä lisää, sen verran mielenkiintoista tekstiä siellä oli... Samoin kovasti tsemppiä, voimia ja taistelutahtoa Sinullekin!

      Poista
  5. Oon oppinut sun kautta myös itse arvostamaan pienempiä asioita enemmän: eilen oli ihanaa nähdä kavereita ja siivota koko meiän koti kunnolla. tänään oli oikeesti rehellisesti sanottuna ihana syventyä tenttikirjaan ja erityispedagogiikan perusteisiin, koska se on mielenkiintosta. Siinä kirjassa oli samasta asiasta, mitä tässä sun tekstissäkin: Kaikilla on oikeus hyvään ja onnelliseen elämään oli sitten sairas tai ei. Erityisesti toivon sitä sulle! <3 <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tärkeästä kommentistasi rakas! Jäin erityisesti miettimään tuota kommenttisi loppua, jossa kerroit kirjasi viisaudesta. Olen itsekin saman asian nimittäin vasta viime aikoina oivaltanut. Pitkään ajattelin, että koska olen sairas, minun kuuluukin kärsiä ja mielsin sen, että olisi ollut onnellinen jo nyt tyytymiseksi nykytilaan, muutoksen esteenä ja merkkinä kroonistumisesta. Nyt olen oppinut, että asia on juuri päinvastoin. Nimittäin kun saa nautinnon kokemuksia ja on hyvä olla, saa voimia myös sen muutoksen tekemiseen, ja nämä kokemukset eivät suinkaan, kuten pelkäsin, saa pysymään samassa, vaan päinvastoin kannustavat eteenpäin. Vaikka tiedän siis, että olisin terveenä vielä paljon onnellisempi, ei se tarkoita, etten voisi ja saisi nauttia nykyhetkestäkin. Kuten kirjoitin, elämässä menee paljon hukkaan, jos aina vain odottaa sitä onnea tulevaisuudessa. Ja onnekseni huomaan, että myös Sinä olet oppinut nauttimaan niistä, ensimmäiseen saamaani kommenttiin viitaten, "arjen Helmistä". <3

      Poista
  6. Hei Ida!

    Ihanaa lukea miten olet oivaltanut, että tosiaan pitää elää tätä päivää! Että ei auta ketään, ei varsinkaan itseä, jos ottaa asenteen että kaiken pitää tapahtua kerralla. Koska vaikka kuin sitä haluaisi ja toivoisi, niin niin ei vain tapahdu. On oikeasti otettava hetki kerrallaan ja edettävä siitä. Jos aina vain jää junnaammaan paikoilleen samoihin asioihin huomaa pian että hups, on kulunut vuosia ja tilanne on edelleen sama. Eikä myöskän auta sanoa, että "sitten kun..." Se on vain vastuun siirtämistä eteenpäin ja aina löytyy uusia selityksiä miksei voi johonkin ryhtyä HETI.

    Mutta sinä Ida et todellakaan junnaa paikoillasi etkä siirrä vastuuta! Osaat nauttia hetkestä, ja osaat löytää ne päivän hyvät asiat! Se on oikeasti taito jota kaikki ei omaa! Ihan varmasti tulee yhä enemmän niitä päiviä kun nukahdat hymyn häive suunpielissä!

    Nyt kun olen taas kotona Korppoosta niin tavataan joku päivä niissä merkeissä mistä oli puhu.

    Lämmin halaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina ja lämmin kiitos jälleen kommentistasi! Toivottavasti Sinulla oli hyvä reissu, josta nautit täysin siemauksin. Siitä kuulen toivottavasti lisää, kun tapaamme :)
      Tuo oli Sinulta mielestäni hieno oivallus, että "sitten kun" -ajattelu on lopulta vastuun siirtämistä tulevaisuuteen, ehkä sen takia juuri, ettei juuri nyt tarvitsisi tehdä mitään. Koska olen itsekin ollut taipuvainen tuollaiseen ajatteluun, ja etenemistapani on pienin askelin tapahtuvaa, olen pyrkinyt tekemään jatkuvasti pieniä muutoksia, periaatteella "älä jätä huomiseen sitä, minkä voit tehdä jo tänään". Ja se on vienyt minua ainakin eteenpäin.
      Monta nautinnollista hetkeä päivääsi halauksien kera <3

      Poista