keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Uhrista tekijäksi käytännössä

Koska anoreksia on ensisijaisesti psyykkinen sairaus, liittyy siihen paljon sairaita ajatuksia, jotka voivat olla käskeviä, syytteleviä tai jopa haukkuvia. Näiden tavoitteena on saada sairas toimimaan sairautta palvelevalla tavalla.

Myös minua nämä sairaat ajatukset piinaavat valitettavasti yhä. Koska en näiden ajatusten syntymiselle mielessäni voi mitään, olen päättänyt muuttaa, ja muuttanutkin, suhtautumistani niihin "uhrista tekijäksi" -periaatettani noudattaen. Seuraavassa kerron hieman, miten ennen toimin sairaan ajatuksen tullessa mieleeni, ja miten tämä on nyt uuden periaattteeni myötä muuttunut.

Lyhyesti sanottuna, aikoinani, ollessani kaikkein syvimmällä anoreksiakuilussa, kun sairas ajatus tuli, tein juuri niin kuin se käski. Elin siis anoreksian sätkynukkena ja toteutin sen käskyjä niitä kyseenalaistamatta. Aluksi en edes erottanut ajatuksiani sairaiksi, vaan pidin niitä ominani. Sain onnistumisen kokemuksia siitä, kun sairaus sai taas yhden naulan arkkuuni ja se riemuitsi sisälläni. Tällöin elin jonkinlaista "kuherruskuukautta" sairauteni kanssa.

Myöhemmin tämä sairauden sätkynukkena oleminen alkoi kuitenkin kyllästyttää, enkä enää kokenut sitä samaa euforiaa ja alkuhuumaa, mitä alkuaikoina. Halusin alkaa vastustaa sairautta. Mutta voi kuinka vaikealta sen tuntuikaan. Lukuisista lupauksista ja päätöksistäni huolimatta sairaus oli niin vahva, että kerta toisensa jälkeen annoin periksi, tein niin kuin sairaus käski. Usko meinasi tässä taistelussa loppua. Yksinkertaisesti pelkäsin sairauttani niin paljon, että muutuin aivan pieneksi sen edessä, enkä uskaltanut toimia sitä vastaan. Tämä ajoi minut yhä uudestaan ja uudestaan taipumaan sairauden tahdon alle, mikä johti siihen, että huomasin kerta toisensa jälkeen olevani pohjalla.

Viimeisimmästä kuopastani noustua alkoi jokin pääni sisällä kuitenkin muuttua. En enää suostunut uskomaan omaan heikkouteeni, kuten ennen. Aloin kyseenalaistaa sairauden mahtia. Ja pikkuhiljaa, vahvistuessani myös terve puoli alkoi vahvistua, ja itseluottamukseni kasvoi pienten voittojen kautta. Ja sitä kautta alkoi tulla yhä enemmän ja enemmän onnistumisen kokemuksia, jotka ruokkivat edelleen onnistumisia. Minussa heräsi toivo: ehkä minusta löytyykin se voima, jolla sairaus taltutetaan, ehkä olenkin tarpeeksi vahva.

Viime aikoina tämän toivon heräämisen myötä olen alkanut tietoisesti vastustaa sairaita ajatuksia yhä vahvemmmin ja ottanut järeämmät aseet käyttöön, ja uuden tätä periaatettani mukailevan suhtautumistavan. Seuraavassa kerron, miten minä pyrin nykyään toimimaan sairaan ajatuksen putkahtaessa päähäni. Aina tämä ei tietenkään onnistu, mutta pyrin ainakin toimimaan näin, koska olen vakuuttunut siitä, että se ainakin omalla kohdallani on se keino, jonka avulla lopulta sairaat ajatukset sammuvat päässäni, ja olen niistä joskus vielä vapaa.

Kun sairas ajatus siis putkahtaa mieleeni, liittyy se sitten pakkoliikkumiseen, ruoan piilottamiseen tai jättämiseen tai muuhun, sanon itselleni: tuo on sairas ajatus. Toisin sanoen tietoisesti erottelen sairaat ja terveet ajatukset. Erotan itsestäni siis sen, mikä kuuluu sairauteen, ja mikä on omaani, minua itseäni. Ja ne eivät ole sama asia.

Seuraavaksi päätän, etten suostu toimimaan sairauden käskemällä tavalla, vaan pyrin kuuntelemaan omaa itseäni. Tätä kautta pyrin keksimään sairaalle ajatukselle terveen vaihtoehdon. Esimerkiksi sairauden yrittäessä pakottaa minua liikkumaan, menen esimerkiksi lukemaan kirjaa tai soittamaan kitaraa.

Usein pyrin tässä korvaavassa toiminnassani toimimaan juuri päinvastoin, kuin sairaus minua käskee. Toisin sanoen tietoisesti uhmaan sen tahtoa. Paitsi että tämä taktiikka estää minua sillä hetkellä tekemästä itselleni pahaa ja toimimasta sairaalla tavalla, joka kerta sairautta vastustaessani, terve puoli vahvistuu minussa, kun toimin sen mukaan.

Tästä sairauden vastustamisesta olen saanut valtavasti onnistumisen kokemuksia, jotka ovat lisänneet uskoani itseeni ja siihen, että pystyn myös vastaisuudessa toimimaan sairauttani vastaan. En saa enää tyydytystä sairauden mukaan toimimisesta, mutta siitä, että kykenen vastustamaan sairauttani, minulle tulee voittaja olo.

Näin pikkuhiljaa ovat anorektiset ajatukseni hiljentyneet, ja tiedä, että minun ei enää ole aina pakko toimia niiden mukaan, jolloin psyykeeni on vahvistunut. Ja vaikka joskus sairaus saisikin minusta vallan, en ainakaan suostu antamaan periksi ilman taistelua.

Käsittääkseni tämän, että pystyn näin toimimisen ja ennen kaikkea siinä onnistumisen nimenomaan on mahdollistanut asennemuutos, joka on tapahtunut pääni sisällä, kahdestakin näkökulmasta. Ensinnäkin periksi antaminen ei ole mielestäni enää sitä, ettei "pystyisi" noudattamaan sairauden käskyjä, mikä on minulle helppo vaihtoehto, vaan sitä, ettei yritäkään vastustaa niitä. Toiseksi nimenomaan sairaiden ajatuksien vastustamisessa onnistuminen nimenomaan kielii kasvaneesta itseluottamuksestani ja siitä, etten suostu enää tyytymään tähän helpompaan vaihtoehtoon.

Tavoitteenani on, että tulevaisuudessa tästä terveellä tavalla toimisesta tulisi luonnollista, eikä se vaatisi minulta enää niin kovin paljoa ponnisteluja ja taistelemista. Varmasti pitkän aikaa mieleeni tulee vielä sairaita ajatuksia, mutta toivon, että vähän ajan kuluttua minun ei tarvitsisi enää reagoida niihin, vaan ne olisivat vain päässäni ohiviliseviä ajatuksia. Ja lopulta nuo äänet pääni sisällä hiljenisisvät niin paljon, että niitä ei enää kuuluisi.

Tässä oli siis yksi esimerkki siitä, kuinka "uhrista tekijäksi" -periaatteni on muuttanut ajattelutapaani, suhtautumistani sairauteeni ja näkynyt nimenomaan ihan siinä käytännössä, koska kuten olen todennut, teot ovat ne, jotka ratkaisevat. Tiedostan kuitenkin erittäin hyvin, että tällainen toimintatapa ei ole helppo, eikä onnistu läheskään aina, ei minunkaan kohdallani. Siksi ajattelinkin erillisessä tekstissä vielä käsitellä niitä tapoja, jotka minulla ovat auttaneet sairaiden ajatusten vastaan toimimisessa ja tämän periaatteen onnistumisessa, ja ehkäpä vähän sitäkin, mitä tästä on seurannut, miten se on vaikuttanut psyykeeseeni, mikäli vain olettte kiinnostuneita näistä lukemaan. Siihen asti kehotan Sinua: älä luovuta, vaikka et heti onnistuisikaan, sillä olet itse oman elämäsi sankari, oman elämäsi rakentaja.

<3: Ida

13 kommenttia:

  1. Asiapitoista hienoa luettavaa, mutta tärkeintä, että sen on kirjoittanut lähes oikea Ida, jolla mörkö vähän vielä yrittää joskus näyttäytyä ja valitettavasti tekee sen tulevaisuudessa satunnaisesti, mutta se on jo normaalia elämää, sillä olet tehnyt tiedematkailun itseesi, ja tiedät miten toimit ”äkkirynnäkön” edessä.
    Se on valtava saavutus, olet opiskellut takaisin itseluottamuksesi. Onnea. Toivon paljon voimia jatkaa tällä voittajan tiellä.
    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä kommentistasi! Olet varmasti oikeassa siinä, että olen oppinut nyt paremmin tuntemaan itseni ja sairauden oikut, ja osaan siksi niihin paremmin varautua ja valmistautua sekä suhtautua. Ja tämän vuoksi en enää pelkääkään niitä niin paljon. Kasvaneen rohkeuteni pohjalla on varmasti tuo mainitsemasi vahvistunut itseluottamukseni. Sille hyvälle itseluottamukselle rakennettiin vankka pohja lapsuudessani, jolloin tekin olitte sitä rakentamassa. Nyt tuohon hyvään pohjaan on hyvä palata ja turvautua ja rakentaa sen päälle uutta.
      Oikein aurinkoista, lämmintä ja kaikin puolin kesäisän leppoisaa juhannusta teille! :)

      Poista
  2. Hei Ida!
    Todella hyvin taas kirjoitit siitä, miten se oma ajattelutapa oman pään sisällä on ratkaisevassa asemassa toipumisessa ja nimenomaan se, miten sen ajattelun pistää käytäntöön eli teoiksi eikä jätä sitä vain ajatteluasteelle. Koska sitähän voi hyvinkin kauniisti oman pään sisällä tehdä muutoksia ilman että niitä oikeasti toteuttaa, ja silloin ne jäävät vain ajatuksiksi eikä oikeasti johda mihinkään.

    Kuulostaa erittäin hyvältä tuo kun sanot, että osaat erottaa mikä on sinua itseäsi ja mikä sairautta ja näin osaat suhtautua niihin oikealla tavalla! Tunnistan noissa sanoissa myös itseni. Minullakin jokin muuttui pääni sisällä, ja minäkin aloin pistää sairaudelle hanttiin kun aloin kyseenalaistaa koko sairautta. Kun sitten "toinen" äitini kuoli sairaus yritti kuiskata korvaani että älä syö, nyt on hyvä sauma pistää syömättömyys surun piikkiin. Koska surullisena minulle ruoka ei maistu. Mutta koska tiedostin tämän sairauden äänen kykenin pistämään sille hanttiin enkä antanut sille otetta. Söin väkisin näyttääkseni sairaudelle että en lähde sen matkaan enää. Tällä halusin kertoa sinulle Ida miten todellakin kuljet jalanjäljissäni!

    Erittäin mielelläni luen lisää sinun toimintatavoistasi taistella tätä sairautta vastaan!

    Lämin halaus sinulle, oman elämäsi sankari <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina ja kiitos taas kommentistasi! Ihanaa, että Sinäkin jaksat aina ajatuksella perehtyä teksteihini. :)
      Ja voi kuinka tunnistan itseni tuosta, mitä kirjoitat! Minäkin nimitäin elin pitkään siinä harhassa, että pelkät kauniit ajatukset voisivat parantaa... Suunnittelin paranemista ja muutosta päässäni, mutta tekoihin asti se ei yltänyt. Nyt olen kuitenkin päässyt sanoista tekoihin, ja alkanut ihan KÄYTÄNNÖN tasolla vastustaa sairaita ajatuksiani TEKEMÄLLÄ toisin, kuten kirjoitin. Ja se on auttanut, myös niiden ajatusten muuttamisessa!
      Olet ollut omassa taistelussasi äärettömän sisukas ja vahva. Et ole antanut missään olosuhteissa periksi, ja olet jatkanut urheasti eteenpäin, etkä ole kuunnellut sairautta. Ja siihen minäkin parhaani mukaan pyrin. Eli perässä tullaan, ja se tuntuu hyvältä!
      Monta lämmintä juhannushalausta sankarini (ja sille pikkuystävällesi myös!) <3

      Poista
    2. Niin ja palailen niihin tapoihin taistella sairaita ajatuksia vastaan varmasti myöhemmin! :)

      Poista
  3. hei tosi hyvä Ida! Jatka samaan malliin ja hyvä tulee! IHANAA että olet vihdoin löytänyt tuon paranemis maailman! <3 Kaikkea hyvää sinulle =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, KIITOS! Ihanaa, että rohkaistuit kommentoimaan! Et tiedäkään, kuinka hyvälle mielelle kommenttisi minut sai. Ja samalla omalta osaltaan kannusti minua taas eteenpäin. Eli siis: ihan varmasti jatkan tällä tiellä! :)
      Mitä Ihaninta juhannusta Sinullekin! :)

      Poista
  4. Osuit naulan kantaan ystävä hyvä! Todella asiallinen postaus taasen!
    On niin totta, että pahimmassa jamassa ollessamme sairaat ajatukset ovat syöpyneet osaksi identiteettiämme ja kuvittelemme, että sairaat ajatukset ja toimintamallit ovat omiamme, vaikka näin ei todellisuudessa ole, sairaus vain sanelee mitä teemme. On aivan upeaa, miten olet alkanut tietoisesti taistella sairaita ajatuksia vastaan ja siitähän toipumisessa on kyse: KONKREETTISISTA TEOISTA! Aluksi pitää tietenkin tiedostaa, että mikä ajatus tai toimintamalli on sairas. Seuraava askel onkin sitten tehdä päinvastoin kuin tämä ääni käskee. Ja juuri toimimalla eritavalla ja vastustamalla sitä ääntä, voi tapahtua käänne parempaan. Vaatii äärettömästi voimia tiedostaa tosiasiat ja tehdä muutoksia, mutta se on ainoa tie, ei helpoin, mutta se oikea.
    Olet todella vahva persoona ja nyt olet sen taas todistanut, kertomalla taistelustasi anoreksiamörköä vastaan niin ajatus- kuin konkretiatasolla. Olet vahva, mahtava tyyppi ja todellinen ystävä! Toivotan raikasta ja rauhallista juhannusta, tehdään kumpikin tästä keskikesän juhlasta ikimuistoinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas niin osuvasta kommentistasi Nell!
      Olen varma, että olet oikeassa siinä, että vastustamalla anoreksian ääntä konkreettisilla teoilla, voi ne äänet hiljentää ja saada käänteen parempaan, ja itseasiassa alan pikkuhiljaa huomata sen myös käytännössä.
      Kirjoitat: "Vaatii äärettömästi voimia tiedostaa tosiasiat ja tehdä muutoksia, mutta se on ainoa tie, ei helpoin, mutta se oikea." Tämä on taas kyllä niin osuvaa tekstiä Sinulta. Ja mikä parasta, juuri näinhän olet itse toiminut. Tiedostanut tarvitsevasi nyt hieman tiiviimpä tukea, ja osannut ottaa apua vastaan. Ja kuten kirjoitat, se on oikea tie.
      Ja tällä teollasi olet myös Sinä jälleen osoittanut, kuinka vahva Sinä olet. Ja olen varma, että sillä vahvuudella vielä päivität lopullisesti anoreksiamörön. Voimia, tsemppiä ja taistelutahtoa, näitä kaikkia toivotan Sinulle vielä roppakaupalla lisää, vaikka tosiaan aivan varmasti niitä jo löytyykin Sinulta!
      Toivottasti Sinullakin oli ikimuistoinen juhannus. Olit sen totisesti ansainnut. <3

      Poista
  5. Hei Ida!

    Kiitos taas hienosta ja avoimesta tekstistäsi!

    Uskon, että sairauden nujertamisessa ovat erittäinkin tärkeitä tuollaiset konkreettiset strategiat, kuten se kuinka sanot itsellesi: "Tuo on sairas ajatus" kun anoreksia tahtoo nostaa päätänsä. Ja yhtä konkreettisesti päätät toimia päinvastoin. On melko tavallista, että anorektikolle pitää usein toistaa asioita erittäin konkreettisella tasolla yhä uudestaan ja uudestaan, jotta hän niistä vakuuttuu ja jotta ne iskostuvat häneen. Ja ennen kaikkea, jotta hän vahvistuisi omassa ajattelussaan ja paranemisprosessissaan. Eli tuo sairaiden ajatusten tunnistaminen ja niiden ilmaiseminen vaikka ihan ääneen on varmasti hyvin toimiva keino!

    Toinen tapa, josta eräs hoitaja kerran minulle kertoi (ja joka vissiin liittyy mindfulnessiin, johon en sen kummemmin ole perehtynyt) on ns. flow-ajattelu, eli se että kun sairas ajatus valtaa pään, pitää sen vaan antaa tulla ja mennä - kiitää ohi; todeta että tässä on nyt tällainen sairas ajatus joka minulle tuli, mutta annan sen vain virrata lävitseni ja mennä pois...

    Kerro ihmeessä, mitä muita keinoja Sinä olet löytänyt sairauden nujertamiseksi!

    Ihanaa Juhannusta Sinulle, Ida! Nauti lämmöstä ja auringosta Ystäväni!

    Haleja! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Andrea rakas ja kiitos itsellesi jälleen hienosta kommentistasi!
      Olet niin oikeassa tuossa kirjoittaessasi siitä, kuinka asioiden sisäistäminen konkreettisella tasolla vaatii toistoja, toistoja ja vielä kerran toistoja. Vaikka monet asiat järjellä ymmärtäisikin, ja tuntuisivat suorastaan naurettavan itsestäänselviltä, on niiden muuttaminen käytännön tasoille, eli nimenomaan se todellinen sisäistäminen vielä aivan toinen juttu. Mutta tiedätkö mitä? Ei pelkästään asioiden toistaminen sanallisella tasolla vaan nimenomaan konkreettisten tekojen toistaminen auttaa terveiden ajatusmallien iskostumisessa ja terveiden rutiinien luomisessa. Siksi toivon Sinullekin utkasti rohkeutta lähteä rikkomaan sairaita ajatuskuvioita ja -malleja myös ihan konkreettisella tasolla.
      Palaan näihin muihin "sairaiden ajatusten kumoamistapoihini" vielä tosiaan uudemmassa tekstissä tarkemmmin, mutta juuri tuo mainitsemasi ajatusten sivuuttaminen on yksi niistä. Hienoa, että Sinäkin olet löytänyt näitä keinoja!
      Toivon koko sydämeni pohjasta, että myös sinulla on ollut Ihana juhannus ystäväni. Ja koko sydämeni pohjasta myös toivon Sinulle lisää Ihania kesäpäiviä. Olethan itsekin niin, niin ihana. Monta lämmintä halausta tärkeälle ystävälleni. <3

      Poista
  6. käythän kurkistamassa, toivoisin myös saavani palautetta tähän kirjoitukseeni :')

    http://satumaailmasta.blogspot.fi/2013/06/anna-elaman-voittaa.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, käyn toki suurella mielenkiinnolla lukemassa tekstisi! :)

      Poista