sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Onnellinen Opiskelija

Suunnilleen viikko sitten astelin yliopiston jo tutuiksi tulleista kielikeskuksen ovista sisään tyytyväisin mielin. Syksyn alkupuolella alkanut ranskan-kurssini oli tullut päätökseen, ja tiesin suorittaneeni sen moitteetta. Kymmenistä kurssin aloittaneista lopulta vain kourallinen oli saanut kaikki vaadittavat tehtävät viimeiselle tunnille tehtyä, ja minä kuuluin näihin onnellisiin.



Oloni olikin viimeisen tunnin jälkeen itsevarma ja tyytyväinen. Ja olihan tähän tunteeseen syynsäkin: olin todella vihdoin saavuttanut jotakin, olin onnistunut. Ylpeyden tunne hiipi mieleeni. Pitkään haaveena ollut opiskeluihin paluu oli vihdoin konkretisoitunut ensimmäisinä askeleina. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että aikoisin enää ripustaa omanarvontuntoani suorituksiin, ei suinkaan. Mutta silti opinnoissa menestyminen saa väkisinkin hymyn huulille.

Tämä hymy ja ylpeys itsestä juontaakin juurensa paljon syvemmälle. Nimittäin siihen edistymiseeni, josta tiesin tämän kurssin suorittamisen onnistumisen viestivän. Tiedän nimittäin, että vaikkapa vielä vuosi sitten ei se olisi minulta mitenkään onnistunut. Nyt niin fyysisten kuin henkistenkin voimien kartuttua suoriudun kurssista mallikkaasti. Olin uskaltanut avautua sairauden kuplasta kohti ulkopuolista elämää, pystyin olemaan oikeasti läsnä tunneilla. Ja sairaista rutiineista luopuminen mahdollisti tunneilla käymisen. Keskittymiskykyni mahdollisti opiskelun, kun päätäni eivät täyttäneet enää pelkät sairaat ajatukset ja ruoka. En ollut enää vain se väsynyt varjo entisestä, joka joskus olin, vaan minulla aidosti riitti energiaa niin uuden oppimiseen kuin uusien ihmissuhteiden luomiseen siinä sivussa.



Tämä kurssi edusti minulle siis paljon enemmän kuin niitä suorittamaani kolmea opintopistettä, sillä paitsi, että se oli minulle merkki edistymisestäni, oli se minulle askel kohti sitä normaalia Elämää, ja tämän vuoksi sainkin kurssilta paljon. Se oli minulle ennen kaikkea mahdollisuus tavata ihmisiä, ja tutustuinkin muutamaan todella ihanaan ihmiseen, ja mahdollisuus kokeilla siipiäni opiskelijaelämässä. Siis todellinen kosketus ihmisten ja tavalliseen elämän pariin. Ja tuo kosketus sai minut todella janoamaan lisää sitä Elämää, ja antoi aivan uudenlaista puhtia ja itsevarmuutta taisteluuni.



Kurssilla aloinkin nähdä elämääni hieman sairauden pienien piirejä laajemmin. Aloin suunnitella tulevaisuuttani, ja olihan jo kurssin suorittaminen tavoitteideni saavuttamiseen ensimmäinen askel. Ja kurssin loppupuolella huomasinkin sitten jo haaveilevani jopa oman päiväkodin perustamisesta! Siis sellaisesta, mitä en osannut edes ajatella sairauteni synkentämässä maailmassa, saati sitten että olin sellaisesta haaveillut. Nyt taas huomasin jo innosta puhkuen jakavani ajatuksiani unelmapäiväkodistani siskolleni!

Kurssilla tutustuin muun muassa haaveideni kautta siis tavallisen elämän ja mukavien ihmisten lisäksi myös jälleen paremmin siihen oman elämäni tärkeimpään ihmiseen, nimittäin itseeni. Kurssilla tunsin olevani muille vain Ida, ilman sairautta. Ja väsyneen, sairauden varjostaman Idan sijaan tunneilla istuikin aivan uudenlainen, itsevarma, rohkeasti tilansa ja osuutensa ottava, sosiaalinen Ida. Ja tämän itsevarmuuden myötä onnistuin suhtautumaan toisaalta opiskeluihin myös uudenlaisella rennolla asenteella vastuuntunnostani huolimatta, ja muun muassa lintsaamaan tunnilta. Tunsin oikein löytäväni oikein uudenlaisia puolia itsestäni siis.



Uusien itsestäni löytyvien piirteiden lisäksi muistin myös, kuinka minä todella rakastan uuden oppimista. Rakastan sitä, kuinka itseään voi jatkuvasti kehittää ja tätä maailmaa oppia hieman paremmin ymmärtämään, saada uusia näkökulmia ajatteluunsa ja siinä sivussa oppia arvostamaan Elämää aivan uudella tavalla. Sairaus jäädyttää mahdollisuuden tähän, kun ajatukset alkavat jumiutua kiertämään samaa tuttua rataa, eikä ulospääsyä näytä olevan, ja minä en enää koskaan halua menettää tätä mahdollisuutta käsistäni. Ja koska nyt olen selvästi tämän uuden oppimisen taidon saavuttanut, aion ehdottomasti hyödyntää sitä myös toipumiseen -onhan sekin omalla tavallaan jatkuvaa uudelleen opettelua.



Sain siis kurssista kaiken kaikkiaan paljon hyvää itselleni. Ja mikä parasta, tämä kaikki hyvä kurssista säilyy mieleni perukoilla kannattelemassa minua myös nyt, kun kurssi on ohitse. Kerran kosketuksen saaneena tavalliseen  elämään ja unelmiini janoan niitä yhä vain lisää,  kerran tutustumaani rohkeaan ja itsearmaan Idaan haluan tutustua yhä vain paremmin. Ja ennen kaikkea ylpeyden tunteet itsestäni ja uudenoppimisen mahdollisuuden aion kätkeä sydämeeni, ja vaalia sitä arjessani. Sillä mahdollisuuksia tämän ihanan tunteen kokemiseen ja itsensä kehittämiseen löytyy niin minun kuin Sinunkin arjestasi ihan jokaikinen päivä, ilman mitään kurssejakin.



<3: Ida

Ps. Kuvat ikimuistoiselta Pariisin-reissultamme vuodelta 2009!

14 kommenttia:

  1. Onnea Ida! Olet rohkeasti laajentanut elämän korkeakoulua astuen yliopiston portista opiskelemaan. Mahtava suoritus. Täällä lausutaan kolminkertaiset eläkööt sinulle urhealle, peräksi antamattomalle , ihan oikealle Idalle. Olemme niin onnellisia puolestasi ja toivomme kevyitä askeleita tämän voiton jälkeen kulkea eteenpäin hymy huulilla.
    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ihanasta ja kannustavasta kommentistasi! Kuten olen todennut aikaisemminkin, Sinä se osaat valita aina juuri ne oikeat sanat. Jatketaan siis yhdessä matkaa hymy huulilla :)

      Poista
  2. Oi Ida! Tulin niiin hyvälle tuulelle postauksesi luettuani! Onneaponnea hienosti suoritetusta ranskan-kurssista, ja ennen kaikkea uuden uljaan opiskelijaelämän viralliselle korkkaukselle (tai ensimmäisen etapin päätökselle - ihan miten vaan). On niin uskomattoman hienoa lukea, kuinka jaksat taas keskittyä opiskeluun ja kuinka saat siitä aidosti iloa! Olet saanut uusia kivoja opiskelukavereita. Ja - mikä ihaninta - olet alkanut tosissaan haaveilla tulevaisuudesta, terveestä sellaisesta, ja siitä mitä kaikkea ihanaa se voikaan tuoda muassaan! :) Ei ole kuule yhtään mahdotonta, että vielä perustat ihan oman päiväkotisi, vaikka ranskalais-suomalaisen sellaisen... vai oliko mielessäsi kenties lapset joilla on erityistarpeita... tai, tai, tai... Mahdollisuuksia on niin monia, ja Sinussa jos kenessä riittää tarmoa, sisukkuutta ja älykkyyttä haaveidesi toteuttamiseen!

    Kirjoitat ihan postauksen alussa:

    "Oloni olikin viimeisen tunnin jälkeen itsevarma ja tyytyväinen. Ja olihan tähän tunteeseen syynsäkin: olin todella vihdoin saavuttanut jotakin, olin onnistunut."

    Toki Ida! Mutta ethän koskaan unohda, että olit jo ennen kurssia saavuttanut ihan mielettömästi, ja olit onnistunut!! Olithan taistellut itsesi siihen kuntoon, että ylipäänsä kurssille saatoit osallistua! Toki seuraavassa kappaleessa jo tähän viittaatkin. Mutta kuitenkin; ethän koskaan unohda, että olet puolentoista vuoden aikana saavuttanut enemmän, ja oppinut itsestäsi enemmän, kuin moni normi-ihminen koko elinaikanansa. Saat syystäkin olla ylpeä itsestäsi, Ida! Sillä Elämän Koulussa olet jo lähes tohtoriksi väitellyt! Ja se on kyllä saavutuksistasi hienoin. On siis mahtavaa, että itsekin tiedostat että "maallinen" opiskelu ei ole elämässä kaikki. Paljon tärkeämpi on opiskeluprojekti nimeltä: Elämä ja sen haltuun ottaminen. Tuhannen opintopisteen arvoinen projekti. Ja siinä Sinä todellakin olet jo haalinut vaikka kuinka monta pistettä.

    Kiitos, Ida, tästä(kin) postauksestasi, se todella antaa uskoa ja toivoa ja intoa ja vaikka mitä meille lukijoillekin! Kaikki on tosiaan meille kaikille mahdollista, kun vain uskomme itseemme ja teemme haaveidemme eteen töitä.

    Lämmin adventtihalaus Sinulle, Onnellinen Opiskelija! <3<3<3

    PS. Ihania kuvia Pariisin-reissultanne! Ja siis, aivan ihana luomus Sinulla ylläsi tuossa viimeisesä kuvassas Café de Flore:n edessä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Andrea ja kiitos kommentistasi! Ihanaa, kuinka osaat olla aidosti onnellinen toisen puolesta, se on Suuri lahja :)
      Toivottavasti et kuitenkaan ymmärtänyt tekstiäni väärin, opiskelukurssin onnistuminen ei ollut minulle tärkeää sen vuoksi, että sillä olisi mitään tekemistä omanarvontunteeni kanssa. Jokainen meistä on hyvä ja arvokas ilman mitään kursseja, opiskelu- tai työsuorituksia. Mutta silti kurssista minulle tuli hyvä mieli, ennen kaikkea juuri siksi, että siitä suoriutuminen kuvastaa hyvin juuri sitä hienoa edistymistä, jota se edellyttää ja josta Sinäkin kirjoitat.
      Ja mitä tulee noihin unelmiin, ovat ne minusta Elämä suola. Välilä ei ole sillä toteutuuko unelmat, vaan sillä, että pystyy taas unelmoimaan. Se tunne, että kaikki on mahdollista, on upea. Muistathan, että myös Sinulle vain taivas on rajana, KUN saat vielä Mörön karkoitettua kintereiltäsi?
      Unelmoidaan siis suurista ja nautitaan pienistä Elämän iloista! <3

      Poista
  3. Hei Ida!

    Voi että olen iloinen puolestasi! Ja tiedän niin tasan tuon ihanan tunteen kun huomaa että hei, olen oppinut jotain uutta ja tykkään siitä! Koska se on juuri merkki sitä, että elämä alkaa voittaa eikä sairaus enää ole se joka määrittää omaa olemassaoloa! Omana esimerkkinä voin sanoa sen kun aloitin ekan kuntoutuskurssin ja siihen kuuluvan työharjoittelun. Oli todella hienoa huomata miten taas oli jalka ovenvälissä työelämään ja sairauden kupla alkoi hajota!

    Niin opiskelu kuin työelämäkin on tavallaan suorittamista koska osaamistamme mitataa joko numeroin tai miten työtehtävät onnistuvat. Niin se vain on tässä maailmassa. Tärkeää on se, että osaa erottaa mikä on suoritussuorittamista ja mikä sitä suorittamista mikä tuo just tuota iloa siitä, että on oppinut jotain uttaa tai onnistunut tehtävässään! Koska kyllä jokainen ihminen tarvitsee sitä mielhyviän tunnetta minkä onnistuminen tuo tulleessaan!

    Halu oppia uutta on sitä tervettä elämännälkää, ja aivan ihanaa kun sinä Ida olet sitä nälkää alkanut uudestaan tuntea! Vielä esimerkki itsestäni: kun palasin työelämään niin ensin vähän harmittelin sitä miten olin heittänyt hukkaan hyviä työvuosia. Mutta koska sitä tosiasiaaa ei voi muuttaa olen alkanut ajatella eri tavalla. Olen nimittäin huomannut, että kaikki jotka näinä vuosina ovat olleet töissä eivät enää ole kovin innoissaan työstään eivätkä halua/jaksa oppia uutta. Kun taas minä haluan. Joten koen, että olen oikeastaan onnekas kun minulla on sitä työmotivaatiota ja halua oppia uuttaa ja ottaa vastaan uusia työtehtäviä!

    Voin siis todeta, että olemme melko lailla samassa tilanteessa sinä ja minä! Sinä olet taas saanut tuntuman opiskeluun ja uuden oppimiselle ja haaveilet tulevasta, ihan samoin minä vain sillä erolla että opiskelun sijaan olen saanut tuntuman työelämään!

    Täällä askarteluprojekti odottaa jatkoa, tuletko taas joku päivä seuraksi?

    Lämmin halaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katarina! Voi kuinka Ihanasti kuvasit sitä, kuinka se uuden oppimisen riemu ja onni on juurikin sitä elämännälkää parhaimmillaan! Olen niiiiiin onnellinen, että me molemmat olemme sen taas löytäneet, Sinä työelämästä ja minä opiskeluista ja kuten kuvaat, osaamme nyt tuon tunteen uudelleenlöytämisestä nauttia varmasti paremmin kuin sellainen, jolle kaikki tuo on aina ollut itsestäänselvyys! Ja mikä parasta, samalla olemme päässeet jälleen siihen elämänsyrjään kiinni!
      Nyt olen vähän pienessä flunssassa ja loppuviikkoni näyttää vähän kiireiseltä, mutta heti kun aikaa taas löytyy, jatketaan ehdottomasti yhteisiä askarteluitamme! Innolla Sinun, Rakkaan Ystäväni, tapaamista odotellen <3

      Poista
  4. Upeaa Ida!

    Nyt todellakin saat olla ylpeä itsestäsi! Tuon yliopistokurssin suorittamiseen liittyy niin paljon asioita, joita muut kuin sinä, eivät voi käsittääkään.
    Se, että sait kurssin suoritettuasi, varmasti ryhmäsi priimuksena, ei olisi ollut mahdollista vielä aiemmin. Nyt kuitenkin niin fyysisesti ja psyykkisesti toipuneempana pystyit tähän kullanarvoiseen suoritukseen!
    Tulin niin iloiseksi luettuani tekstiäsi. Niin itsevarmasti ja innostuneesti kirjoitit fiiliksistäsi ja siitä, kuinka janoat lisää tietoa ja taitoa. Nyt maailma on todellakin avoin ja vain taivas on rajana. Sairauden pitkään hämärtämä elämä saa nyt jäädä pysyvästi taakse ja oikea elämä odottaa. Ties mitä sinusta vielä kuoriutuukaan, oma päiväkoti on haaveissasi ja uskon, että pian myös konkretiaa.
    Sairaus vei oppimisen vuosia, mutta nyt otat kaiken takaisin korkojen kanssa. Ja tällä tiellä me lukijat olemme sinua kannustamassa. Huudamme tsemppiä tien laidalla ja huiskutamme värikkäitä viirejä!
    Ihanaa alkanutta joulukuuta sankaritar! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nell Ihanan kannustavasta kommentistasi! Mutta ethän Sinä kilparadan laidalta mitään viirejä heiluttele, vaan juokset omaan tahtiisi rinnallani maaliin saakka aivan varmasti! :) Ja silloin meille molemmille, kuten kuvaat, vain taivas on rajana ja Elämä avautuu kaikkine iloineen!
      Ihanaa joulukuuta myös Sinulle Ihana Ystäväni! Tarjotkoon se Sinulle vain kaikkein parastaan. <3

      Poista
  5. Moi Ida! Ihana teksti taas jälleen! Mulle on ihan sama saitko kurssista ykkösen vai vitosen, kunhan oot onnellinen. :) Nähdään keskiviikkona rakas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka rakas! Ihanaa, kun kerkesit taas kommentoimaan. Kurssi oli minulle tärkeä ihan muista syistä kuin arvosanaa ajatellen, ihan siitä riippumatta. Se oli niitä Elämän pieniä iloja ihmisten tapaamisineen ja uuden oppimisen riemuineen, jotka tekevät minut onnelliseksi. Ja sitä onnen tunnetta toivon Sinulle enemmän kuin kenellekään muulle. Ollaan siis onnellisia yhdessä. Ja pianhan nähdään! <3

      Poista
  6. Vihdoinkin sain aikaiseksi liittyä lukijaksi! oon jo kauan seuraillut blogiasi ja tuon painonnostotekstin luettuani painoin heti liity lukijaksi- nappia. Kiitos loistavasta blogista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja ISO kiitos Sinullekin kommentistasi, sait hymyn huulilleni! :) Myös Sinä kirjoitat hienoa blogia, olen käynyt sitä lukemassa :)
      Tuohon painon nostamiseen liittyen minulla on tekeillä vielä ainakin yksi teksti, kunhan saan sen vain valmiiksi.
      Lämpimästi siis tervetuloa lukijaksi ja hyvää joulun odotusta Sinulle!

      Poista
  7. Huomaan hymyileväni lukiessani tätä.

    Olen ennenkin sanonut tämän, mutta kuinka suuri se muutos kaikessa on verrattuna vain vuotta aikaisempiin teksteihin!

    Erityisen iloiseksi tulen siitä, että tiedän (vaikkemme sinänsä tunnekaan - yritetäänkö tehdä asialle jotain joko ennen tai jälkeen joulun?), että Sinä ihan oikeasti olet parantumassa. Paluusi ei ole valheellista, syömishäiriön kierouttamaa "hyvinvointia" ja tekotervehtyvän kuvan antamista, mikä tietysti sekin olisi sinun valintasi blogin kirjoittajana. Jotenkin tämä valheen ja todenpuhumisen raja on tänään pyörinyt mielessäni, ehkä menin vähän aiheen viereen varsinaisen tekstin osalta... Mutta sen lisäksi, että iloitsen puolestasi askelista takaisin opintoihin, huomaan kiinnittäväni huomion juuri tuohon. Ja itseasiassa ajattelen, että siinä nimenomaan on blogisi tukevuuden ja ainakin minun mielestäni lukemiseen motivoivoitumisen "salaisuus", olet aito!

    Kohti uusia haasteita vain, mutta kuten toisetkin ovat sanoneet, muista oma tahtisi - itsesi!

    <3



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jen niin niin niin IHANASTA kommentistasi! Tuli täällä ihan tippa linssiin sitä lukiessa. Sillä jos olen blogillani onnistunut välittämään aidon muutoksen, paranemistarinan, on blogini jo enemmän kuin täyttänyt tarkoituksensa. Antakoon se toivoa, sillä muutos ja paraneminen on AIDOSTI mahdollista, myös ja ennen kaikkea juuri Sinulle. Rauhallista ja tunnelmallista joulun odotusta Sinulle! <3

      Poista